Svijet

Naučnici razvili NOVI LIJEK PROTIV KORONE: Koktel antitijela oporavi pacijente za sedam dana

Američka biotehnološka kompanija "Regeneron" uspješno je završila treću fazu ispitivanja eksperimentalnog lijeka protiv korone Regn-Cov2 i najavila da će od američke agencije za lijekove FDA zatražiti da se ovaj lijek odobri za preventivnu upotrebu zdravim ljudima koji su izloženi virusu, poput onih koji u domaćinstvu imaju zaraženog člana.

Naučnici razvili NOVI LIJEK PROTIV KORONE: Koktel antitijela oporavi pacijente za sedam dana
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Prema razultatima ispitanja, ovaj lek štiti čak 72 odsto od razvoja simptoma bolesti u prvoj nedjelji infekcije i 93 odsto u narednim nedeljama, saopštila je ova kompanija.

Pročitajte još

Riječ je o lijeku napravljenom od “koktela antitijela” koja su pacijenti stvorili u ranim fazama bolesti i sintetičkih antitijela koja je stvorila ova farmaceutska firma. Daje se infuzijom samo jednom tokom liječenja, a prvi je ovaj lijek dobio Donald Tramp, bivši američki predsjednik, kada je liječen od korona virusa. “Regeneron” je saopštio da rezultati ispitivanja treće faze pokazuju sposobnost lijeka da smanji rizik od inficiranja korona virusom među kontaktima u domaćinstvu u kome je bar jedna osoba zaražena.

– Ovi podaci sugerišu da Regen-Cov dopunjuje široko rasprostranjene strategije vakcinacije, posebno za one sa visokim rizikom od zaraze. On je pokazao da je zadržao svoju snagu protiv novih zabrinjavajućih varijanti kovida-19 – rekao je dr Miron Kohen, direktor Instituta za globalno zdravlje i zarazne bolesti na Univerzitetu Severne Karoline, piše Kurir.

Primjena lijeka mogla bi da pomogne u kontroli zaražavanja u visoko rizičnim sredinama u kojima pojedinci nisu vakcinisani. Osobe koje su dobile ovaj lijek izlečene su za nedjelju dana, a proces inače traje oko tri nedjelje.

– Koktel antitijela Regen-cov pomaže nevakcinisanim osobama koje su izložene virusu, a takođe radimo na tome da shvatimo njegov potencijal da obezbedi kontinuiranu zaštitu za pacijente koji ne reaguju možda dobro na vakcine – navodi se u saopštenju kompanije.

Prihvati notifikacije