Svijet

NAUČNICI TVRDE “Gljivice iz Černobilja zaštitiće naseljenike na Marsu“

Naučnici su ubijeđeni da radijacioni štit koji se sastoji od sloja gljivice koju su proučavali može efikasno neutralisati “godišnju dozu ekvivalentnu radijacionom okruženju” na površini Crvene planete.

NAUČNICI TVRDE “Gljivice iz Černobilja zaštitiće naseljenike na Marsu“
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako štetna kosmička radijacija predstavlja značajan izazov čovjekovim namjerama da osvoji svemir, izgleda da bi određeni organizam nađen na mjestu jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u istoriji mogao pomoći astronautima, obavještava Nju sajentis citirajući najnoviju studiju američkih naučnika.

Prema navodima medija, studija predlaže upotrebu radijacijskog štita napravljenog od gljivica koje su otkrivene u blizini černobiljske nuklearne elektrane 1991. godine i koje očigledno pokazuju sposobnost apsorbovanja i odbijanja kosmičkih zraka.

Ono što gljivicu čini izvanrednom je to što vam treba samo nekoliko grama da biste se zaštitili. Ona se samoobnavlja i zarasta, tako da i ako postoji solarni bljesak koji bi značajno oštetio radijacijski štit, ona bi bila u stanju da se ponovo obnovi za nekoliko dana – rekao je Nils Averek, istraživač sa Stanforda i koautor studije, prenosi Sputniknews.com.

Istraživači tvrde da sloj gljivica debljine oko 21 centimetar može “u velikoj mjeri poništiti godišnju dozu ekvivalentnu radijacionom okruženju Marsa” dodajući da će biti potreban sloj od samo devet centimetara debljine s “ekvimolarnom smjesom melanonina i marsovskog regolita”.

Prethodno je dr Kasturi Venkatesvaran, stariji istraživač u laboratoriji NASA za mlazni pogon koji je sprovodio eksperimente na gljivicama tvrdio da se elementi ključni za sposobnost apsorbovanja radijacije ovih organizama mogu izvući i apsorbovati u formi lijeka.