Svijet

NAVIJAČI PROTESTOVALI Češka će za dvije sedmice razmatrati da totalno blokira zemlju

Češka Republika, koja ima najveću stopu zaraze virusom korona u Evropi, sačekaće najmanje dvije sedmice prije nego što odluči da li će naložiti potpunu blokadu da bi suzbila epidemiju, rekao je danas zamjenik premijera Karel Havliček.

NAVIJAČI PROTESTOVALI Češka će za dvije sedmice razmatrati da totalno blokira zemlju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

U proteklih nedjelju dana naređeno je zatvaranje barova i restorana, osim usluge za ponijeti, a nastava u školama odvija se na daljinu. Sportski i fitnes klubovi, pozorišta i bioskopi već su bili zatvoreni, ali su prodavnice ostale otvorene.

– Ove sedmice nećemo odlučivati o blokadi. Jasno smo rekli da ćemo sačekati do 2. novembra”, rekao je Havliček za češku televiziju.

Češka je juča prijavila 8.713 novih slučajeva infekcije virusom korona, što je najveći dnevni ukupan broj tokom vikenda.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da je u posljednje dvije nedjelje registrovano 828 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je više od deset puta više od stope u susjednoj NJemačkoj.

Otkako su češke škole ponovo otvorene u septembru, kumulativni broj slučajeva porastao je gotovo sedam puta.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček istakao je da bi kombinacija novih mjera trebalo da pomogne da se smanji broj R, kojim se mjeri prosječan prenos ili transmisija virusa sa jedne zaražene osobe, za 30 do 40 odsto.

Broj R iznad 1,0 ukazuje na eksponencijalni porast, a trenutna stopa se procjenjuje na oko 1,4.

Rast slučajeva, sa skoro 100.000 zaraženih od početka oktobra u zemlji od 10,7 miliona stanovnika, i 1.352 smrtnih ishoda, primorava vlasti da naprave planove za poljske bolnice i da zatraže stranu pomoć.

U međuvremenu, danas je oko 500 navijača, među njima militantnih navijača fudbala, protestovalo u centru Praga protiv novih mjera restrikcije, prkoseći zabrani okupljanja.