Društvo

"Nažalost, očekuju nas NOVA POSKUPLJENJA" Predsjednik Fiskalnog savjeta RS nije optimista

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske, Milenko Krajišnik, smatra da će najvjerovatnije i dalje biti prisutan rast cijena proizvoda i usluga.

Milenko Krajišnik
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Moja procjena je da, dok god ne dođe do uspostavljanja normalne međunarodne trgovine između velikih svjetskih igrača, prije svega mislim na EU i Rusiju, neće doći do smirivanja cijena. Nažalost, očekuje nas vjerovatno i dalji rast – upozorio je Krajišnik.

On kaže da inflacija u Srpskoj pokazuje dalju tendenciju rasta i da je najvećim dijelom riječ o uvezenoj inflaciji iz razvijenih zemalja sa kojima postoje značajni ekonomski odnosi.

– Zvanična inflacija od 16,1 odsto, koju je objavio Republički zavod za statistiku, pokazuje dalju tendenciju rasta, viša je nego u prethodnom mjesecu i to vidimo svakodnevno u kretanju cijena. Posebno cijene energenata i hrane imaju visoke stope rasta, i to nije samo kod nas nego i u cijeloj Evropi – tvrdi Krajišnik.

U tom kontekstu on je podsjetio da je u Njemačkoj rast cijena energenata oko 40 odsto, hrane oko 29 odsto, dodajući da time neminovno dolazi to toga da su cijene inputa, odnosno robe koju Srpska uvozi iz inostranstva, više i da to utiče na cijene ovde i poskupljenje proizvodnje.

Pročitajte još

– Stopa inflacije od 16,1 odsto na ovom prostoru nije nešto što bi se moglo smatrati drastičnim, jer je bila i mnogo veća inflacija na ovim prostorima, međutim inflacija koja je prešla 15 odsto ima tendenciju da počinje sama sebe da “hrani” – naglasio je Krajišnik.

Po njegovim riječima, inflatorna očekivanja su prisutna kod trgovaca, oni percipiraju buduće cijene i podižu cijene i onda kada za to nema pravog razloga.

– Na tom nivou može se javiti i spekulativna inflacija, protiv koje se treba boriti. Međutim, mala društva kao što je to Republika Srpska imaju vrlo malo instrumenata za tako nešto – smatra Krajišnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu