Društvo

"NE BIH VODILA DIJETE U VRTIĆ" Doktorka upozorava na upalu pluća kod mališana

Sve više djece i beba u Srbiji obolijeva od korone. Klinička slika oboljevanja kod djece ozbiljnija je nego u prvom talasu i bliža kliničkoj slici odraslih i pored toga što je vjerovatnoća mala ne postoji garancija da djeca neće razviti težu kliničku sliku.

"NE BIH VODILA DIJETE U VRTIĆ" Doktorka upozorava na upalu pluća kod mališana
Foto: Prva tv/screenshot

Na dečju kliniku KBC “Dragiša Mišović” u posljednje dvije nedelje pristiže mnogo više pacijenata, što ambulantnih, što za bolničko liječenje, prenosi Blic.

U prvom talasu imali smo između 130 i 150 oboljele djece. Sada se i kod djece javlja upala pluća. U ovo  vrijeme vladaju i rotavorusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu djecu sa tim simptomima – otkriva za “150 minuta” rukovodilac te klinike Olivera Ostojić.

Ona je objasnila da djecu treba voditi kod ljekara kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na kovid, ako dijete pritom ima temperaturu, malaksalo je, ima gušobolju, žali se na glavobolju, počinje da kašlje ili je lošeg je opšteg stanja.

Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne liječite djecu na svoju ruku.

– Naši pacijenti po protokolima i uputstvima prvo idu u dom zdravlja da im obave osnovne laboratorijske i rentgentske analize i ako je prisutna dugotrajnija temperatura ili upala pluća, upućuju djecu kod nas na bolničko liječenje gdje mi dodatno trijažiramo da li je dijete zaista za bolnicu ili može da ide sa terapijom u kućnu izolaciju – dodaje dr Ostojić.

“Da imam malo dijete, ne bih ga sada vodila u vrtić

Prema njenim riječima, u prvom talasu su djeca oboljevala u porodici, a u drugom talasu neko ‘donese’ virus u kuću, a onda kreću da postaju pozitivni i roditelji i ostali ukućani.

Najmlađi uzrast – bebe imaju diskretne simptome ako ih uopšte imaju. Međutim starija djeca su najbrojniji pacijenti.

– Ja da imam dijete predškoslkog uzrasta, sigurno ga u ovoj situaciji ne bih vodila u vrtić, ali sad je to nemoguće dati kao savjet jer je nekome neophodno – zaključuje doktorka.