Banjaluka

"Ne blijede sjećanja" Proslavljena krsna slava Republike Srpske Krajine u Banjaluci

U Banjaluci je večeras proslavljena slava Republike Srpske Krajine – Sveti Nikola.

u Banjaluci proslavljena slava Republike Srpske Krajine - Sveti Nikola
FOTO: SRNA

Bivši ministar u Vladi Republike Srpske Krajine Slobodan Perić rekao je da ne blijede sjećanja na Krajinu, od njenih početaka do danas.

Perić je rekao da je veoma važna kultura sjećanja na stvaranje Krajine kako bi mlade generacije znale gdje su im korijeni i da ne zaborave svoj kraj i porijeklo.

U Krajini gotovo da i nema Srba, čiji se život sveo na to samo da ih niko ne dira. U svim selima u kojima su Srbi bili većina, danas su u većini Hrvati – rekao je Perić novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

On je dodao i da se svi važniji datumi obilježavaju van Krajine, a da se i ono što se obilježi tamo kod Hrvata gleda sa prezirom.

Prethodno je u Banjaluci predstavljena monografija Miloša Meljanca “Pet ognjišta dalmatinskih kolonista” , u okviru manifestacije “Dani Srpske Krajine u Republici Srpskoj”, koju je organizovao banjalučki Sabor krajiških udruženja.

Monografija je svjedočanstvo o malo poznatoj temi – međuratnoj kolonizaciji srpskog življa na prostoru današnje Sjeverne Makedonije, a sadrži 500 stranica sa više od 200 fotografija i dokumenata.

Republika Srpska Krajina proglašena je na Narodnoj skupštini u Kninu 19. decembra 1991. godine na Svetog Nikolu, te tim povodom Sabor krajiških udruženja svake godine obilježava Dan i slavu Republike Srpske Krajine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije