Magazin

NE CVJETAJU I GUBE LISTOVE Tri nepopravljive greške koje tokom ljeta pravimo s orhidejama

U mnogim kulturama orhideje važe za kraljice cvijeća, jer su nestvarno lijepe i samo jedna saksija ove biljke može da oplemeni svaki prostor.

orhideja
FOTO: MIKE DARGER /PIXABAY

Istovremeno, veoma su teške i zahtjevne za održavanje; trebalo bi im “potrefiti” poziciju, temperaturu i vlažnost vazduha, količinu i temperaturu vode kojom ih zalivamo. Tokom ljeta mnogi prave tri istovetne greške, zbog kojih im orhideje propadnu ili ostanu bez cvijetova.

 Zalivanje kockicama leda ili ledenom vodom

U vrelim ljetnjim danima mnogi pribegnu triku da, umjesto klasičnog zalivanja, orhidejama obezbjeđuju vlagu postavljanjem kockica leda po gornjem sloju zemlje. Rezultat je poražavajući – orhideje vrlo brzo počnu da propadaju.

Pročitajte još

Isti rezultat dobili su i oni koji su orhideje zalivali ledenom vodom.

Razlog zbog kog su orhideje ostale bez cvijetova i “zaradile” korejn koji truli je sljedeći: previše hladna voda nepovratno oštećuje koren. Takođe, i kockice leda koje se u dodiru sa toplom zemljom brzo otapaju takođe “udaraju” na koren, posebno ako se orhideja nalazi u maloj saksiji u kojoj nema mnogo zemlje.

Previše vode

Istina je da visoke temperature vazduha brže isušuju zemlju u saksijama, ali to ne znači da bi biljkama trebalo nadoknaditi vlažnost sipanjem veće količine vode, piše Žena Blic.

Orhideja
FOTO: MANFRED RICHTER/PIXABAY

Preobilno zalivanje ne pogoduje rastu i razvoju biljke – naprotiv, njen korenski sistem je “prvi na udaru”, pa može da dođe do gljivične infekcije korena.

Neadekvatna količina svjetlosti

Orhideje ne vole direktnu izloženost suncu, ali ne vole ni da budu u potpunoj sjenci.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Ukoliko ste saksiju sa orhidejom postavili tako da “upija” više sunčeve svijetlosti, nadajući se da će tako postati bujnija, nemojte se čuditi ako vaša omiljena biljka zastane u rastu i odbija da rađa cvijetove ili da oni, pak, brzo otpadnu.

Istu reakciju možemo očekivati od ove zahtjevne biljke i ako je smjestimo u dio doma gdje nema dovoljnu količinu svjetlosti.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu