Društvo

“NE DAMO NAŠU DJEDOVINU" Srpski povratnici u Mostar traže javnu raspravu o trasi koridora "pet ce"

Udruženje povratnika Srba iz Mostara pozvalo je “Autoceste Federacije BiH”  da bez odlaganja organizuju javnu raspravu o trasi Koridora “Pet ce” južno od Mostara, jer se veliki broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava.

“NE DAMO NAŠU DJEDOVINU" Srpski povratnici u Mostar traže javnu raspravu o trasi koridora "pet ce"
Foto: Klix/RAS Srbija

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima je najviše srpskih povratnika, apeluju da planirana trasa auto-puta ne ide kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja jer će nanijeti nesagledivu štetu i prijeti ponovnom iseljavanju Srba sa svojih ognjišta.

Iz Udruženja povratnika navode da su “Autoceste FBiH” prema zakonu dužne da organizuju javnu raspravu jer u suprotnom izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice.

U saopštenju se navodi da “Autoceste FBiH” šalju svoje predstavnike “na teren” koji novcem pokušavaju potkupiti pojedine stanovnike naselja Ortiješ, Kosor i Malo Polje i otkupiti dijelove zemljišta kuda bi išla njihova zamišljena trasa.

Time žele da oslabe otpor povratničkog stanovništva prema ovoj trasi i dovedu ljude pred svršen čin. Značajan broj ne podliježe tom pritisku i ne pristaju ni za kakav novac da prodaju djedovinu i zemlju od koje sada žive – ističu iz Udruženja.

U saopštenju se navodi da mještani traže da trasa auto-puta bude izmještena tamo gdje je oduvijek i bila ucrtana – na brda iznad Mostara.

Mještani tvrde da je sadašnja trasa usvojena mimo zakona i ucrtana preko aerodroma koji je proglašen za perspektivnu vojnu imovinu.

– Iako iz `Autocesta FBiH` tvrde da na dionici Mostar jug-tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno – navodi se u saopštenju Udruženja povratnika Srba u Mostar.

Iz Udruženja dodaju da u “Autocestama FBiH” svjesno izbjegavaju svaki kontakt sa stanovništvom južnih dijelova Mostara, osim kada treba okolčiti zamišljenu trasu ili im prijetiti oduzimanjem zemlje čime prave teške povrede procedura i uporno odbijaju da daju odgovore na pitanja koja im se postavljaju.

U saopštenju se navodi da javna rasprava mora biti održana i da javnost mora biti uključena u donošenje ovako važnih odluka prema važećim zakonima FBiH.

– Neodržavanje javne rasprave je teška povreda procedura bez koje međunarodni finansijeri neće dati potrebna sredstva za izgradnju ovog dijela autoputa – rekao je član Udruženja povratnika Srba Vujadin Berberović.

Starosjedilac Kosora Nura Stein, koja se vratila prije 21 godinu, priča kako je sve ponovo gradila iz temelja, podigla nasade voćnjaka i nema te cijene koju bi neko mogao da joj ponuditi da bi pristala da sve proda i ode.

– Nemam druge zemlje ni mjesta na kojem želim živjeti. Dolazili su da okolče trasu preko moje zemlje i otjerala sam ih, jer niko nema pravo da ulazi u moj posjed, bez moje dozvole – rekla je Nura Stein.  Iz Udruženja podsjećaju da, prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, odnosno nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

U saopštenju se navodi da njihova borba traje tri godine, od kako je krajem 2016. godine dionica auto-puta ucrtana kroz južna mostarska naselja, a zatim odluka o toj trasi usvojena u Parlamentu FBiH.