Kultura

Ne dozvoljavaju gašenje: Sve više domaćih autora stripa, čuvaju i šire devetu umjetnost (FOTO)

Četvrta izložba stripa Republike Srpske, koja predstavlja isječak rada 23 domaća strip crtača, stigla je u fočanski Centar za kulturu i informisanje, gdje će publika imati priliku da je pogleda u narednih sedam dana.

Ne dozvoljavaju gašenje: Sve više domaćih autora stripa, čuvaju i šire devetu umjetnost (FOTO)
FOTO: SRNA

Izložba je plod rada Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” koje već 15 godina velikim pregalaštvom, ne samo da ne dozvoljava da se ugasi ova vrsta umjetnosti, već je sve više širi među mladima i “regrutuje” sve više i čitalaca i novih crtača.

Strip autor Srđan Salat iz Istočnog Sarajeva, član ovog udruženja, kaže da je na izložbi predstavljen rad 23 najaktivnija strip stvaraoca.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Na izložbi su segmenti njihovih radova, od svakog autora po jedna tabla. Teme su razne, neko radi po scenariju drugih autora, neko po svom – kaže Salat.

Nekadašnji strip junaci stranih autora, poput Zagora, Velikog Bleka, Alan Forda, koji su vrhunac popularnosti imali osamdesetih godina prošlog vijeka i danas se mogu naći na kioscima, ali se mnogo manje čitaju, a u Udruženju “Deveta dimenzija” ističu da i njihovi autori prave zanimljive priče koje nalaze svoju publiku.

Doduše, nema ih na kioscima i dostupni su najčešće posredstvom Udruženja – u njihovim prostorijama, na ovakvim izložbama ili internet porudžbama.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Građevinko, pas Žuća, Ježurko, Sicilijanac, Pilipenda, neki su od domaćih strip junaka.

Uz ratne priče iz davnih vremena, zastupljena je i tematika iz Drugog svjetskog rata, kao i aktuelna društvena zbivanja, a nije zaboravljen ni Divlji zapad i to na duhovit način, što najljepše odslikava jedan od naslova “TOČeNo U PODNE”.

– Imamo mnogo dobrih autora i dobrih djela, trudimo se, crtamo, i sve je sada do publike koliko će se čitati stripovi, kvaliteta sigurno ima – kaže Salat.

On je dodao da je ovo udruženje za sada izdalo dvije stripovjeteke, u kojima su kroz strip sličice dali novi život djelima Petra Kočića i Alekse Šantića.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Prvu stripovjetku po djelima Petra Kočića preveli smo već na šest-sedam jezika, pokazala se veoma dobro, odnosno dobro je prihvaćena, tako da smo nastavili dalje sa Šantićem i ostalim piscima. Nadam se da će to zaživjeti, da će svake godine ili svake druge, zavisi od uslova, izlaziti po jedna stripovjetka – naveo je Salat.

Pročitajte još

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović podsjeća da je ovo, nakon maja 2019. godine, drugo gostovanje strip autora Srpske u Foči i u ovoj ustanovi.

– Nastavljamo i utvrđujemo saradnju. Trudićemo se da u narednom periodu ovu izložbu proširimo, odnosno da pokušamo organizovati ovdje u Foči salon stripa na nivou Republike Srpske uz pomoć Udruženja `Deveta dimenzija` kako bi se naši najmlađi kroz školu crtanja upoznali bliže sa stripom – rekao je Pantović.

On je napomenuo da su stripovjetke dobrodošle i u nastavi u školama.

Izložbu, koja je dio manifestacije “Zima u Foči”, otvorio je načelnik opštine Milan Vukadinović.

– Velika nam je čast što je Udruženje `Deveta dimenzija` uveličalo i upotpunilo našu manifestaciju ovom izložbom. `Zimu u Foči` polako privodimo kraju, imamo još Svetosavsku akademiju, proglašenje sportiste godine, te jedan koncert i možemo reći da je manifestacija ove godine izuzetno kvalitetna i sadržajna – ocijenio je Vukadinović.

Na izložbi stripa predstavljen je i novi broj strip magazina “Parabelum”, kao i strip u boji “Vidimo se na Kosovu” koji je nastao u francusko-italijansko-srpskoj koprodukciji.

Prihvati notifikacije