Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NE KRŠIMO PRAVA MIGRANATA” Hrvatska policija negira optužbe švajcarske TV

Svijet
Autor:

Foto: Cazin.net/RAS Srbija

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo je danas sve optužbe švajcarske televiziji SRF, koja je prenijela da hrvatski policajci krše međunarodne zakone i prisilno vraćaju migrante u BiH.

Švajcarska televizija objavila je u srijedu snimak na kojem se vide hrvatski policajci kako silom vraćaju migrante u susjednu BiH, a prema izjavama nekih migranata, oduzimaju im novac i mobilne telefone.

Hrvatsko ministarstvo unutarašnjih poslova odgovorilo je SRF da se na snimku radi o “službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj da spriječi ilegalni ulazak u EU”, prenosi Hina.

Međutim, njemački stručnjak za migraciju Markus Ingler kaže kako je jasno da se radi o povredi evropskog i međunarodnog prava jer nije dozvoljeno grupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Ingler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU.

– Mi moramo kritikovati hrvatsku vladu, ali Hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku, nego zajedno s ostatkom EU. Hrvatska granična policija finansira se evropskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju – rekao je Ingler za SRF.

Švajcarski novinari su u roku od dva dana zabilježili četiri slučaja prisilnog proterivanja u kojima je hrvatska policija, kršeći zakone koji važe u toj zemlji, protjerala najmanje 70 migranata sa teritorija Hrvatske.

Većina tih migranata su porijeklom iz Avganistana, Pakistana i Alžira, a sa njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švajcarski novinari.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, i zatim kombijem prevezla do granice.

– Onda su nam oduzeli i uništili telefone i poslali nas nazad u BiH – rekao je za SRF taj Pakistanac i dodao da su im policajci uzeli i novac koji su imali kod sebe.

Hrvatska policija već duže vrijeme je suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskoj teritoriji nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj, kao i da ih fizički zlostavlja i krade im imovinu, navodi Hina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO