Politika

“Ne mogu da sakrijem sreću” Ana Brnabić poručila da se Priština danas pozvala na Briselski sporazum

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obilježile dvije stvari - činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente iako je u njima Kosovo označeno sa zvjezdicom, kao i to što se predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

“Ne mogu da sakrijem sreću” Ana Brnabić poručila da se Priština danas pozvala na Briselski sporazum
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izvještaj Saveta za regionalnu saradnju.

– Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana – rekla je Brnabić.

Dodala je da, primjera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mjestu gdje se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvjezdicom, već i sa fusnotom.

Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmani čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

– Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporazum, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji. To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje sa skupa na skup. Čula sam danas da se Osmani poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, prije svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština – rekla je Brnabić.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno sa njihove strane, i potpuno suportno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

– To su dve stvari koje su obeležile ovaj skup za mene – rekla je Brnabić.

Prihvati notifikacije