Kolumne

Ne može im niko ništa

Ekonomske posljedice epidemije korona virusa na svojoj koži dobrano je osjetila velika većina naših građana.

Ne može im niko ništa
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Jedni su ostali bez posla, drugima su smanjene plate, koje su trećima ionako bile tako mizerne da njima, praktično, nisu mogli ništa drugo nego da se prehrane. A cijene samo rastu…

O negativnim efektima korone na dobar dio privrednika, preduzetnika i zanatlija suvišno je i govoriti, s obzirom na činjenicu da mnogima od njih, ako ovakvo stanje potraje, prije ili kasnije ne gine ključ u bravu. Onda će se, lančano, opet gasiti radna mjesta, a cijele porodice ostajati bez sredstava za puko preživljavanje. 

I, tako, dok gro stanovnika strahuje hoće li imati para barem za one najosnovnije životne potrebe, jedan sloj građana živi kao što je i živio – bez ikakvog finansijskog stresa i straha od budućnosti.

Pročitajte još

To potvrđuje i zvanična statistika, prema kojoj je od početka epidemije do kraja avgusta, a u poređenju sa istim periodom lani, u BiH uvezena gotovo ista vrijednost roba koje se i u najboljim vremenima smatraju luksuzom. Tako smo, na primjer, od aprila do avgusta 2020. uvezli mobilnih telefona, zlata i ostalog nakita u vrijednosti od skoro 90 miliona KM, što je tek za mrvicu manje nego u istom periodu 2019.

Zanimljivo je i da je, upravo u doba epidemije, a uprkos tome što je uvoz auta drastično smanjen, u BiH stigao ubjedljivo najskuplji četvorotočkaš godinama unazad. Riječ je o jednom prelijepom i, nadasve, preluskuznom “ferariju”, za koji je sretni kupac iskeširao ukupno 622.000 KM.

Dakle, dok obični radnici svaku marku tri puta prevrnu, prije no što je potroše, nekima nije ništa da kupe automobil koji, otprilike, košta koliko iznosi oko 650 prosječnih plata ili čak 1.600 prosječnih penzija.

A kad neko, i u ovom neizvjesnom vaktu, može opušteno da se kiti zlatom ili vozi auto vrijedan pet solidnih stanova, jasno je da mu ni korona, niti bilo koja druga kriza, ništa ne može i ništa neće moći.