Društvo

"NE MOŽE LISICA DA ČUVA KOKE" Da li je na pomolu nova afera u "Šumama RS"

“Sramota, skandal, lopovluk, dno ljudskog dostojanstva…” Ovo su riječi kojima je grupa dugogodišnjih radnika “Šuma RS” opisala stanje u ovom javnom preduzeću. Povodom nedavnog imenovanja Igora Marića za šefa Službe interne kontrole u JŠP “Šume RS”, radnici su se pismom obratili generalnom direktoru preduzeća Slavenu Gojkoviću i resornom ministru Borisu Pašaliću, te najvišem zvaničnicima RS i BiH: premijeru Radovanu Viškoviću, predsjednici RS Željki Cvijanović i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"NE MOŽE LISICA DA ČUVA KOKE" Da li je na pomolu nova afera u "Šumama RS"
Foto: Shutterstock

U pismu, koje je u posjedu Srpskainfo, a koje je, kako saznajemo, izazvalo pravi lom u upravi “Šuma RS”, navodi se da je, kako kažu potpisnici, imenovanje Marića “nerazumna odluka”. Radnici optužuju Marića da je “povezan sa prevozom oblovine iz šumskih gazdinstava”, te da se ta oblovina “pretovara i klasira”, te da su u ove transakcije umiješani i neka velika javna i privatna preduzeća.

Svaki dan vidimo kamione, na kojima samo što nema Marićeve slike. Kako je moguće da direktor ne zna ono što znaju svi radnici uprave? Ili vam je želja da od svih nas napravite kriminalce i lopove, koji ćute i zatvaraju oči – navodi se u pismu i dodaje da su “Šume  RS” danima “predmet ismijavanja”, zbog Marićevog imenovanja.

– Kako je moguće da lisica čuva kokoške i kokošinjac – navodi se u pismu.

Pročitajte još

Interesantno je, međutim, da pomenuto pismo, iako je navodno poslato na te adrese, nije stiglo ni u kabinet generalnog diretkora “Šuma RS” Slavena Gojkovića, niti u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde RS.

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS zadužen za šumarstvo, kaže za Srpskainfo, da je Igor Marić “provjereni profesionalac” i dugogodišnji inženjer šumarstva, “koji dobro poznaje sistem”, ali da je Ministarstvon spremno da provjeri izrečene sumnje.

Sličnog je stava i direktor Gojković.

– Kad dobijemo pismo, razmotrićemo navode, ali sam prilično iznenađen ovo reakcijom, jer je Igor Marić godinama interni kotrolor i nikad na njegov rad nije pristigla niti jedna jedina pritužba ili žalba – rekao je Gojković za Srpskainfo.