Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NE POMAŽE NI BRISANJE Novi bezbjednosni propust omogućuje nepozvane goste u video razgovorima

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Jim Hollander/EPA

Već svi znaju o potencijalnom bezbjednosnom problemu koji može predstavljati veb kamera na kompjuteru. Zbog toga su i brojni proizvođači prenosnih kompjutera počeli da ugrađuju posebne poklopce za kamere, a korisnici da lijepe različite neprozirne trake ili naljepnice.

Međutim, čini se kako za korisnike “Eplovih” kompjutera ni to nije dovoljno kako bi bili sigurni da ih neko ne špijunira.

Naime, otkriven je bezbjednosni propust u aplikaciji za video konferencije Zum (Zoom). Korisnici se priključuju video pozivu jednostavnim klikom na poveznicu, što čini uključivanje više ljudi u video poziv veoma jednostavnim.

Upravo ta jednostavnost aplikaciju čini i najranjivijom. Kako je u svojoj objavi na Medijumu opisao stručnjak za kompjutersku bezbjednost Džonatan Lajčuh, činjenica da se za priključivanje u poziv putem Zuma koristi link u internetskom pregledniku omogućuje veb stranicama da, bez znanja korisnika, priključe druge pozivu i aktiviraju njihove veb kamere.

Čak i ako ne koristite Zum aplikaciju ili je obrišete s kompjutera, ona i dalje ostavlja kompjuter ranjivim i otvorenog za potencijalne hakerske napade.

Ako ste ikad instalirali Zum i potom ga deinstalirali, još uvijek je na vašem kompjuteru aktivan lokalni veb server koji će rado ponovno instalirati Zum, a da toga uopšte niste svjesni.

– Dovoljno je da posjetite veb stranicu na kojoj se nalazi link za priključivanje pozivu u Zumu – ističe Lajčuh.

Zum je zakrpio bezbjednosni propust i onemogućio veb stranicama da automatski dodaju korisnike u razgovor, ali još je moguće automatski uključiti veb kameru korisnika.

Zato je Lajčuh na svojoj stranici napisao uputsva kako neutralisati lokalni server, ali i napomenuo kako bi korisnici trebali uključiti opciju isključivanja videa prilikom priključivanja sastanku, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO