Društvo

NE POSTOJI VAKCINA Afrička kuga se pojavila kod domaćih svinja u Negotini

U timočkom dijelu opštine Negotin pojavila se afrička kuga svinja kod domaćih svinja.

NE POSTOJI VAKCINA Afrička kuga se pojavila kod domaćih svinja u Negotini
FOTO: GORAN BOBIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio se u selu Aleksandrovac zbog čega je doneseno rješenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog sela u poluprečniku od tri kilometra.

Ovo se odnosi na Aleksandrovac, ali i na susjedna sela Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu koji su, takođe, proglašeni zaraženim područjem.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja, prenijele su “Večernje novosti”.

– Opština Negotin jedina je u Srbiji u kojoj je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da uginule životinje ne ukopavaju sami – kažu u Štabu za vanredne situacije za područje opštine Negotin.

Članovi Štaba su usvojili zaključak kojim se nalaže Odjeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju da obezbijedi sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja komunalnog preduzeća “Badnjevo” za uklanjanje, odvoženje i zakopavanje uginulih svinja na stočnom groblju u selu Braćevac, ali i za sve ostale mjere koje bude naložila Republička veterinarska inspekcija i lokalni krizni štab.

Donesena je i preporuka da se u sprovođenje naloženih mjera aktivno uključe svi predsjednici savjeta mjesnih zajednica na ugroženom području, savjeti ovih sela, kao i referenti matičnih područja.

Prihvati notifikacije