Svijet

"Ne skrivajte bogatstvo" Putin okupio milijardere da pomognu razvoju zemlje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je ruske milijardere da investiraju u nove tehnologije, proizvodne pogone i preduzeća kako bi pomogli Rusiji da se "otrgne pokušajima Zapada da uništi rusku privredu".

Vladimir Putin
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/EPA

Obraćajući se poslovnoj eliti prvi put od početka rata, Putin je rekao da njihova uloga nije samo zarađivati već i pridonositi društvu.

– Kompanije ne bi smjele skrivati svoje bogatstvo u inostranstvu, već više investirati kod kuće, rekao je Putin.

Pohvalio je “plemenitu misiju” preduzetnika koji vode računa o svojim radnicima i usmjeravaju svoj talenat ne samo prema ostvarenju profita već i za javno dobro.

Među milijarderima su, između ostalih, bili Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Aleksej Mordašov, German Kan, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnikov, Andrej Melničenko i Dmitrij Mazepin. Njihovi poslovi se protežu od bankarstva do vještačkog đubriva.

Dočekan ovacijama, Putin je najbogatijim Rusima prenio jasnu poruku da moraju više misliti o potrebama zemlje, a manje o sebi samima. Mnogi od ruskih tajkuna su se našli na meti zapadnih sankcija, no Putin ističe da su se pokušaji, da se uništi ruska privreda, pokazali neuspješnima, prenosi Klix.

Pročitajte još

Takođe je rekao da su zapadne kompanije koje su ostale u Rusiji i nisu prošle godine pobjegle u kompanijskom egzodusu donijele pametnu odluku. Ruska vlada, suočena sa sve većim knjigovodstvenimm deficitom, namjerava osigurati oko 3.9 milijardi dolara od poreza na vanrednu dobit.

Rusija ove godine očekuje ekonomski rast nakon pada od 2,1 odsto u 2022. godini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije