Društvo

"Ne smije da se jede više od dvije kašike" Dr Perišić tvrdi da je OVAJ MED zdraviji od pčelinjeg

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić objasnio sve o medu od borovih iglica - zašto je dobar i da li je bolji od pčelinjeg meda.

"Ne smije da se jede više od dvije kašike" Dr Perišić tvrdi da je OVAJ MED zdraviji od pčelinjeg
FOTO: TV PRVA/SCREENSHOT

Donio sam med od jelovih iglica, nije isto, ali je slično. Hranljivih aktivnih supstanci i te kako ima. Jer, gledajte, kad se javi populjak na borovoj grančici, on se skine, on tada pušta aktivne supstance jer tu jelova i borova glava raste. Onda se on stavlja u tegle, sa malo šećera, prokuva i stoji otprilike 15-20 dana. Svi aktivni principi se nalaze u ovom medu. Gledao sam u šumi, mnogo zuji pčela oko tih iglica, znači tu postoje aktivni principi koje će one da prenesu. Postoje hemijska jedinjenja u tim smolama i uljima koja djeluju antiupalno, smanjuju nivoe aktivnih citokina i smanjuju bronhijalnu sekreciju. Dakle, ovo je čist med”, poručio je dr Perišić.

On preporučuje da se tokom cijele godine uzima kašičica meda od borovih iglica svakog jutra, ali upozorava da se ne uzima više od dvije kašičice jer može da se dobije dijareja. Kada je riječ o tome da li je zdraviji pčelinji ili med od borovih iglica, gastroenterolog je na strani ovog drugog, piše Kurir.

Pročitajte još

– Manje je sladak, niži je glikemijski indeks, ima efekat na širenje bronhija i ima jače antiupalno dejstvo, nazeb ili kašalj, prehlada….

Na pitanje da li to znači da je med od borovih iglica zdraviji od pčelinjeg, doktor ističe da je korisniji.

– Ovaj med je korisniji od pčelinjeg meda za imunitet. On je dobijen koncentrovanjem aktivnih principa koji se nalaze u četinarskim smolama. Pčela koja uzima nektar sa cvijeta, ona ga pravi u medu, ali nemamo koncentraciju aktivnih pricnipa koja se nalazi u ovom medu.

Znamo da nije uvijek lako kupiti čist med jer nažalost je mnogo lažnog meda na rafovima prodavnica, a dr Perišić otkriva kako i gde da kupite onaj čist.

– Moj savjet je kada prolazite pored srpskih manastira, svratite, razmijenite koju riječ sa monasima i kupite od njih, to vam je najsigurnije jer monaška čast je monaška čast – rekao je na Prvoj TV.

Prihvati notifikacije