Gradovi

„Ne smijemo zaboraviti one koju su za Srpsku DALI ŽIVOTE“ Bijeljinski borci obilježili Dan Vojske RS (FOTO)

U Bijeljini je danas obilježen Dan Vojske RS, Dan Semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

„Ne smijemo zaboraviti one koju su za Srpsku DALI ŽIVOTE“ Bijeljinski borci obilježili Dan Vojske RS (FOTO)
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Pripadnici ovog  puka u stroju sa zastavama 18 ratnih jedinica ulicama grada uputili su se  do centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

– Oni koji dali život za RS i stvorili je nikada ne smiju biti zaboravljeni – poručeno je sa ovog skupa.

Komandant trećeg diverzantskog odreda Istočno-bosanskog korpusa VRS Vasilije Mitrović podsjeća da je ovaj odred ratovao širom Srpske, braneći srpsku nejač i srpsku zemlju.

 – Stvorili smo Republiku Srpsku. Ne tražimo posebne zasluge ali tražimo da živimo dostojanstveno. Porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci moraju imati položaj kakav zaslužuju. I ovaj dan je prilika da se na to podsjetimo i odamo poštu onima koji su život dali da bismo mi danas živjeli u miru  i slobodi na ovim prostorima – rekao je Mitrović.

Pukovnik Nebojša Jovanović, komadnat Trećeg pješadijskog bataljona i Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović„ istakao je da ovaj bataljon čuva i njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske.

 – VRS je 1992 godine, na današnji dan osnovana kao logičan odgovor na prijetnju i mržnju koja se nadvila tada nad srpski narod toga vremena. I zahvaljujući pravovremenom odgovoru srpskog naroda i VRS mi danas živimo u miru i slobodi u RS. Patriotizam i rodoljublje, koji su pokazali srpski borci u odbrambeno-otadžbinskom  ratu,  može da se mjeri sa onim koji je srpski narod pokazao kroz  svoju istoriju, kroz vijekove braneći se  svoju grudu od  napadača i osvajača. Republiku Srpsku imamo i sada je na nama svima da radimo svako svoj dio svoj posla radi na najbolji mogući način, da gradimo RS i da ne dozvolimo da se razgrađuje – poručio je pukovnik Jovanović.

– Cijena koja je plaćena za  stvaranje RS i izvojevanu slobodu je previsoka i zato ne smijemo dozvoliti da niko i nikada ne ugrozi Republiku Srpsku – naglasio je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Nakon što su položeni vijenci i cvijeće na centralnom spomen obilježju, služen je parastos svim poginulim borcima u minulom ratu a učesnici ovog skupa posjetili su i spomen sobu izgrađenu u Muzeju Semberija za 1080  poginulih boraca iz svih jednica koje su  bile su sastavu Istočno – bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.