Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NE STIŠAVA SE BURA OKO POSJETE ERDOGANA SARAJEVU Ambasada Njemačke u BiH: Neprihvatljivo skandiranje antiizraelskih parola

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Skandiranje parola protiv Izraela tokom predizbornog mitinga turske Stranka pravde i razvoja (AK) Redžepa Tajipa Erdogana 20. maja u dvorani “Zetra” u Sarajevu u načelu je neprihvatljivo za njemačku vladu, rečeno je Srni iz Ambasade Njemačke u BiH.

– Skandiranje parola koje su na ponižavajući način usmjerene protiv jedne zemlje ili religije, Savezna vlada Njemačke načelno smatra neprihvatljivim. Ovo naročito važi i za antiizraelske i antisemitske izjave – rekla je portparol Ambasade Njemačke u BiH Nataša Garlof Jonkers.

Ona je istakla da se Ambasada Njemačke ne izjašnjava o posjetama i javnim nastupima stranih državnih čelnika i predsjednika vlada u BiH.

Ambasada SAD u Sarajevu smatra da posjeta i miting turskog predsjednika Erdogana u “Zetri” spada u domen bilateralnih odnosa BiH i Turske.

– U načelu, vjerujemo da skupovi i mitinzi koji se održavaju u suverenoj državi jesu jurisdikcija te države, a u skladu sa državnim i međunarodnim zakonima. Generalno, SAD podržavaju pravo građana na mirno i zakonito okupljanje i izražavanje mišljenja, bez obzira gdje se nalaze – rečeno je Srni u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Ambasade Velike Britanije i Francuske nisu imale komentar na skandiranje pristalica turskog predsjednika protiv Izraela, dok se Ambasada Izraela koja pokriva BiH iz Tirane nije oglašavala o tom pitanju.

Više hiljada okupljenih prstalica turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana je pred miting AK partije u sarajevskoj “Zetri” 20. maja uzvikivalo parole protiv Izraela i “Alahu ekber”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO