Politika

"NE TREBA MIJENJATI DEJTON NEGO POLITIČKE ELITE" Borenović na video-konferenciji s poslanicima Evropskog parlamenta

Potrebni su nam rezultati umjesto izgovora, vladavina prava umjesto vladavine pojedinaca, rekao je večeras predsjednik PDP Branislav Borenović.

"NE TREBA MIJENJATI DEJTON NEGO POLITIČKE ELITE" Borenović na video-konferenciji s poslanicima Evropskog parlamenta
FOTO: PDP

Nije potrebno mijenjati dejtonski Ustav, koji daje dovoljno širok okvir za razvoj, nego je potrebna promjena političkih “elita” koje nas svojom vladavinom vraćaju četvrt vijeka unazad – rekao je Borenović tokom video-konferencije sa članovima grupe Evropske narodne partije, čiji je lider Manfred Veber, u Evropskom parlamentu. 

Borenović je naglasio važnost očuvanja Dejtonskog ustava, po kojem su Republika Srpska i FBiH dva ravnopravna entiteta sa svojim nadležnostima, konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka, uz puno poštovanje prava svih drugih.

– Dvadeset pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, još imamo političke aktere koji, zalažući se za ustavne promjene, zapravo traže izgovore za svoje višedecenijske promašaje. Ne trebaju nam ustavne, trebaju nam  promjene modela ponašanja i institucionalnog djelovanja. Dejtonski okvir je omogućio entitetima da institucionalno rješavaju pitanja građana i zato je neophodno da institucijama rukovode odlučni, stručni i ozbiljni ljudi koji će odgovorno raditi svoj posao. Treba nam vladavina prava, koja nije moguća bez snažnih institucija – istakao je Borenović. 

Kako je saopšteno iz PDP, Borenović je rekao da umjesto ustavnih, treba da se zalaženo za promjene i poštovanje zakonskih regulativa.

– Za funkcionisanje jednog društva treba da usvojimo izmjene Izbornog zakona, Zakona o sukobu interesa, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu, da oslobodimo institucije od korupcije i nepotizma. Svako drugo zadiranje u dejtonski ustav vodi nas u novi krug beskonačnog sukobljavanja – kaže Borenović.

Podsjetio je evropske parlamentarce da od izbora 2018. postoji zastoj u radu zajedničkih institucija BiH.

– Punu godinu smo smo se suočavali s blokadama institucija od strane vladajuće većine, što je nevjerovatan apsurd u bilo kojem demokratskom društvu. Danas imamo tzv. sindrom nevidljivosti izvršnih institucija, budući da Savjet ministara BiH nije odgovorio nijednom od mnogih izazova, ne predlažu zakonska rješenja, a zapravo opozicija svojim prijedlozima, rješenjima i inicijativama održava u životu parlamentarizam – dodao je Borenović napominjući da vladajuću većinu čine SNSD, SDA i HDZ BiH.