Politika

NE VJERUJTE SVEMU ŠTO PIŠE NA ZVANIČNIM SAJTOVIMA Kako je Skoko oslobođen sukoba interesa u kome nije ni bio

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko (SPS) ne nalazi se u sukobu interesa, utvrdila je Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS po prijavi „Transparensi  internešnel BiH“ (TI BiH).

NE VJERUJTE SVEMU ŠTO PIŠE NA ZVANIČNIM SAJTOVIMA Kako je Skoko oslobođen sukoba interesa u kome nije ni bio
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, u cijeloj priči je zanimljivo to što je TI BiH pri podnošenju prijave očigledno bio obmanut, odnosno vjerovao je pogrešnim, zastarjelim podacima sa službenog sajta Rudnika i termoelektrane „Gacko“, na kome piše da je Skoko član Nadzornog odbora tog javnog preduzeća, iako to nije još od novembra 2018, jer je tada podnio ostavku.

– Komisija u toku rada nije provjeravala informaciju na navedenom sajtu već je prikupila druge dokaze, koji su validniji. Prvog jula 2020. Komisija je zaprimila dopis od Zavisnog preduzeća „Rudnik i Termoelektrana Gacko“ u kome navodi da je gospodin Maksim Skoko 23.11.2018. podnio ostavku na članstvo u Nadzornom odboru zbog nespojivosti obavljanja javne funkcije. Skupština akcionara je 25.01.2019. usvojila njegovu neopozivu ostavku radi sukoba interesa. Maksim Skoko je u zakonski predviđenom roku Komisiji dostavio odgovor na izjašnjenje o inicijativi za pokretanje postupka. U odgovoru i on navodi da je podnio ostavku prije preuzimanja mandata narodnog poslanika. Maksim Skoko je postupio prema principima djelovanja člana 3. Zakona, što bi trebala biti praksa svih javnih funkcionera – navodi se u Rješenju Republičke komisije usvojenom na sjednici polovinom jula.

FOTO: RITEGACKO.COM/SCREENSHOT
FOTO: RITEGACKO.COM/SCREENSHOT

Da stvar bude apsurdnija, Skokino ime i sada se nalazi na sajtu RiTE „Gacko“, na listi članova Nadzornog odbora.

Ovaj slučaj je najbolji dokaz koliko se na zvaničnim sajtovima većine institucija, javnih preduzeća i ustanova u Srpskoj godinama nalaza stare, neupotrebljive, pa samim tim i beskorisne informacije, kojima ne treba vjerovati bez provjere.