Sudbine

Ne zaboravljaju Panonskog mornara: U čast Balaševića nastali brojni murali u Novom Sadu (FOTO)

Građani Novog Sada ne zaboravljaju svog Panonskog mornara, a na zgradama sve su češći novi murali posvećeni liku i djelu nedavno preminulog Đorđa Balaševića.

Ne zaboravljaju Panonskog mornara: U čast Balaševića nastali brojni murali u Novom Sadu (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vijest o smrti kantautora Đorđa Balaševića potresla je cijeli region koji se nekoliko dana opraštao od poznatog Novosađanina.

Gradovi širom Balkana na sebi svojstven način opraštali su se od lika i djela legendarnog Balaševića. Poštovaoci ovog kantautora palili su svjeće na trgovima uz stihove hitova Đoleta, prenosi Klix.

Međutim, nekoliko mjeseci poslije smrti Balaša njegovi poštivaoci zaslužni su za izradu murala u čast Đoleta, a u njegovom rodnom gradu do sada su nastala tri.

Prvi mural Đorđa Balaševića nastao je u martu u novosadskom naselju Liman. Autor ovog djela je 27-godišnji Dobojlija Deni Božić. Mladi umjetnik oslikao je i u Doboju mural posvećen legendarnom kantautoru.

Svoj pečat na zgradi u Ulici Ive Andrića ostavio je i Milan Milosavljević Deroks stvorivši mural posvećen Balašu.

Treći mural posvećen omiljnom Novosađaninu koji će krasiti zgradu na Bulevaru cara Lazara još uvijek je u izradi, a autor murala je akademski slikar Marko Milović.

Kantautror i pisac Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini usljed komplikacija izazvanih upalom pluća. Sahranjen je 21. februara uz prisustvo članova porodice.