Društvo

"NE ZATVARAMO VRATA RUSIJI" Ilić nakon potpisivanja ugovora o nabavci vakcina sa GAVI

Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić potpisao je danas u Sarajevu Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

"NE ZATVARAMO VRATA RUSIJI" Ilić nakon potpisivanja ugovora o nabavci vakcina sa GAVI
FOTO: MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, ugovor je potpisan nakon što je Savjet ministara usvojio informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za kovid-19 i dao saglasnost za potpisivanje.

– Potpisivanjem ugovora pokrenut je za stanovnike Bosne i Hercegovine izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za kovid-19 kroz Instrument za globalni pristup. To ne znači da Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska, zatvaraju vrata za druge dobavljače vakcina. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa sa ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo. Osnovni zadatak institucija u ovom trenutku je da postupe u interesu zaštite zdravlja građana, te današnjim potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) ne zatvaramo vrata nikome, a posebno vakcini čija je upotreba već počela u Ruskoj Federaciji – rekao je Ilić.

U saopštenju se podsjeća da je odlukom Savjeta ministara BiH predviđeno da će obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za kovid-19 (COVAKS), snositi institucije entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, a na osnovu potreba koje su prethodno iskazali.

Savjet ministara BiH prethodno je odobrio 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Biće pokrenut i postupak pribavljanja vanjske garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom  Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19.