Društvo

NE ZNA SE KOLIKO TRAJE IMUNITET Dr Janković: Osobe koje su preležale koronu NISU BEZBJEDNE

Imunog Srđa Janković rekao je danas da osobe koje su preležale korona virus i dalje nisu potpuno bezbjedne.

NE ZNA SE KOLIKO TRAJE IMUNITET Dr Janković: Osobe koje su preležale koronu NISU BEZBJEDNE
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ / TANJUG

Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od koronavirusa mogu ga širiti još mjesec-mesec i po dana od ozdravljenja, a Janković za TV Pink kaže da je ovo poznato još iz prvih radova kineskih stručnjaka.

Jankovic kaže da je, srećom, riječ o izuzecima, a ne pravilu.

– Baš zato što je reč o izuzetku, nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije. Stoga pod opšte mjere potpada da, i onaj ko je preležao korona virus, uvek mora da se štiti. Ne znamo koliko dugo imuntet traje i zato osobu koja je preležala Kovid-19 ne treba smatrati apsolutno bezbjednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da zaostane virus u organizmu – navodi Jankovic.

On potvrđuje da se virus može detektovati kod nekih osoba i nekoliko nedjelja nakon ozdravljenja, a ovo zavisi od jačine imuniteta i drugih brojnih faktora.

Korona virus pokazuje potencijal da se uvijek vraća, posebno kada se opustimo i dozvolimo mu da pronađe novo uporište u populaciji koja je i dalje jako daleko od bilo kakvog kolektivnog imuniteta, rekao je Janković odgovarajući na pitanje da li možemo očekivati novi talas korona virusa u Srbiji.

– Neprestano se moramo štititi, ali moramo i živjeti život – kaže Janković.

Na pitanje o tome šta se ocekuje kada dođe do sudara virusa sa sezonskim gripom, imunolog naglašava da postoje olakšavajuće okolnosti: vakcina za grip, kao i epidemiološke mjere koje su na snazi zbog pandemije Kovida-19.

– Možemo, dakle, očekivati da će preventiva protiv korona virusa djelovati i protiv sezonskog gripa – objašnjava Janković.

Kaže i da pandemija neće prestati sama od sebe i ne možemo se oslanjati na prirodni proces.

– Misliti da će sve proći samo i prepustiti se znači žrtvovati ogroman broj života, što je etički potpuno neprihvatljivo. Zato nema alternative sprovođenju svega što nam je na raspolaganju, odnosno mjera, kako bi se smanjio broj osoba koje će se zaraziti, samim tim i onih koje ce teže oboljeti ili umrijeti – zaključuje imunolog, piše Kurir.

Ističe da svi u život moraju da unesu svijest da se nalazimo u trenutku jedne od opasnijih pandemije ikad koja je zadesila čovečanstvo i usred situacije koja je za sve nas nova.

– Ne vjerujem da je mnogo onih koji pamte pandemiju iz 1918. koja je za većinu nas bila prije nego što smo se i rodili, i zato je ovo nova situacija sa kojom moramo da živimo – kaže Janković.