Politika

"NEĆE BITI POSLJEDICA PO FINANSIJSKU STABILNOST BiH" Bevanda poručio da je pitanje novog aranžmana sa MMF najmanji problem

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da neće biti posljedica po finansijsku stabilnost BiH ukoliko aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne bude postignut, budući da taj novac ne idu u budžet BiH nego entitetima.

"NEĆE BITI POSLJEDICA PO FINANSIJSKU STABILNOST BiH" Bevanda poručio da je pitanje novog aranžmana sa MMF najmanji problem
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Vjekoslav Bevanda

Bevanda je istakao da je pitanje novog aranžmana sa MMF-om najmanji problem za vlasti na nivou BiH jer nijedna KM iz ovih kredita ne koristi se za budžet institucija BiH, već taj novac ide entitetima.

On je ukazao da svaki aranžman sa MMF podrazumijeva i određeni set reformi, od kojih neke predstavljaju i obaveze za institucije na nivou BiH, koje se moraju i sprovesti nakon potpisivanja Pisma namjere i prihvatanja strukturalnih odrednica i prethodnih mjera.

– Tokom pregovora izrazio sam spremnost da BiH prihvati aranžman sa MMF, ali predstavnici entiteta su ti koji, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, odlučuju šta je za njih prihvatljivo, a šta ne, i zato ne komentarišem ničije odluke ni postupke u Fiskalnom savjetu – rekao je za Dnevni avaz Bevanda, koji je i član Fiskalnog savjeta BiH.

Dogovor MMF sa vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu vrijednom 1,5 milijardi KM još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u vezi sa reformama koje bi trebale da budu dio tog programa.

Stav vlasti u Republici Srpskoj je da ne prihvataju nikakav oblik prenosa nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.