Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEĆE PROŠIRITI KAPACITETE Mektić: Nema drastičnog povećanja broja migranata u BiH

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehiničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je u šest mjeseci u BiH evidentirano manje od 10.000 migranata i da nema drastičnog povećanja broja u odnosu na prošlu godinu.

– U 2018. godini registrovane su oko 23.000 migranata, a za prvih šest mjeseci ove godine ta je cifra negdje ispod 10.000. Ako se nastavi ovakvom dinamikom, procjena je da će u BiH ući maksimalno 23.000 migranata, što je na nivou 2018. Godine – rekao je Mektić novinarima nakon sjednice Savjeta ministara na kojoj je jedna od tačaka bila i migrantska kriza.

Prema njegovim riječima, za razliku od 2018. godine kada nije bilo prihvatnih centara za migrante učinjeno je puno, ali je sada potrebno redukovati kretanje migranata unutar BiH budući da se većina njih u zadnje vrijeme koncentriše u Unsko-sanskom kantonu.

Mektić je naveo da je talgo voz na relaciji Sarajevo-Bihać stalno pun i da njime u Bihać svakodnevno stiže 200 migranata.

On je rekao da je bilo pokušaja da se riješi ovaj problem, ali da su iz “Željeznica Federacije BiH” dobili odgovor da nikome ne mogu da zabrane da uzme voznu kartu.

Mektić je podsjetio da sjednicama Operativnog štaba za pitanje migracija prisustvuju i predstavnici vlasti i policije Unsko-sanskog kantona te tamošnjih opština koje su najviše pogođene dolaskom velikog broja migranata.

Foto: Avaz

– Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Bihaća određena je jedna nova lokacija, sedam kilometara od grada u Vučjaku, da se napravi novi prihvatni centar koji bi prihvatio migrante iz “Bire” i “Mirala”, da ih možemo ugasiti – istakao je Mektić.

On je rekao da je istovremeno donesen zaključak da nema proširenja kapaciteta u BiH za prihvat migranata, tvrdeći da sadašnji broj BiH može podnijeti i nositi se sa njime.

– Nećemo proširivati kapacitete, ne postoji bilo kakva volja da se taj sadašnji postojeći broj proširuje iako imamo ponuda od nekih međunarodnih organizacija da se grade neki novi prihvatni centri. Nećemo to prihvatiti, jer da napravimo 10.000 do 15.000 biće popunjeno i pravimo neizdrživ problem sebi u BiH – naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, novac za izgradnju centra u Vučjaku biće uzet iz fondova EU za BiH namijenjenih za poljoprivredu, transport i infrastrukturu, kao što je i do sada činjeno kada je u pitanju problem migracija.

Konstatujući da je Unsko-sanski kanton zbog svog položaja zatrpan migrantima, Mektić je rekao da je premijeru i komesaru policije ovog kantona u jutrošnjem razgovoru ponudio pomoć bezbjednosnih struktura BiH ako je to potrebno, ali da su ga oni obavijestili da situaciju drže pod kontrolom i da im ne treba takva vrsta pomoći.

Upitan o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva koja bi bila posvećena migrantskoj krizi Mektić je rekao da podržava takvu vrstu sjednica i da će se odazvati ako to bude zatraženo od njega.

Ističući da Predsjedništvo može mnogo doprinijeti kada je u pitanju rješavanje ovog problema, Mektić je dodao da unutar te institucije nema konsenzusa.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO