Svijet

"NEĆEMO BITI POLITIČKA ALATKA“ Pjongjang ne želi da pregovora sa Amerikom

Sjeverna Koreja smatra da nema potrebe da pregovara sa SAD jer to ne bi bilo ništa više od “političke alatke” za Vašington, rekla je diplomata Sjeverne Koreje, uoči posjete američkog izaslanika Južnoj Koreji.

"NEĆEMO BITI POLITIČKA ALATKA“ Pjongjang ne želi da pregovora sa Amerikom
Foto: KCNA EDITORIAL USE ONLY/EPA

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sjevera Čoe Son Hui rekla je da pregovori Vašingtona i Pjongjanga ne bi funkcionisali i da neće biti promene politike Sjeverne Koreje.

Ne osjećamo potrebu da pregovaramo sa SAD jer smatramo da taj dijalog nije ništa drugo nego alatka za rješavanje političke krize u SAD – rekla je Čoe, prenosi agencija KCNA.

Zamjenik američkog državnog sekretara Stiven Bjegun posjetiće Južnu Koreju naredne sedmice da bi razmotrio blokirane pregovore sa Sjevernom Korejom.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In rekao je ranije da bi trebalo da se američki predsjednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un ponovo sastanu prije izbora u SAD u novembru.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao je novinarima u Njujorku da bi predsjednik mogao da traži još jedan samit sa Kimom prije izbora.