Politika

"NEĆEMO DOZVOLITI NASRTANJE NA BANJALUKU" Održana sjednica Predsjedništva PDP, OVO su zaključci

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa održalo je redovnu sjednicu, na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka.

"NEĆEMO DOZVOLITI NASRTANJE NA BANJALUKU" Održana sjednica Predsjedništva PDP, OVO su zaključci
FOTO: TANJA VUKOMANOVIĆ/RAS SRBIJA

Na sjednici je izraženo zadovoljstvo pobjedom u Banjaluci i Bijeljini, uz zaključak da je počeo talas političkih promjena koje će, tvrde, biti dovršene na opštim izborima 2022. godine pobjedom kandidata opozicije na svim nivoima.

– Predsjedništvo PDP smatra da je odstupanje od fiskalnih pravila koje je na posljednjem zasjedanju, na prijedlog Vlade RS, usvojila Narodna skupština RS još jedna potvrda da su finansije i budžet Republike Srpske u veoma teškom stanju, da je višegodišnje rasipništvo i nerazumno zaduživanje imalo poražavajući efekat i da SNSD i njihova koalicija nemaju viziju kako izaći iz ove teške krize – navode u saopštenju PDP.

Takođe, PDP traži da se u Republici Srpskoj i BiH što prije počne sa uspostavljanjem vladavine prava.

– Da se ključne pozicije u pravosuđu otvore za one koji su spremni da rade odgovorno i nepristrasno, kako bi hrabrim odlukama po pitanju  procesuiranja visoke korupcije i organizovanog kriminala vratili povjerenje u institucije i obezbjedili jednakost svih pred zakonima – navode u PDP.

Predsjedništvo PDP u potpunosti je protiv bilo kakvih zakonskih izmjena kojima bi se umanjivale nadležnosti načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj.

– Ističemo da bi eventualno mjenjanje načina funkcionisanja lokalnih samouprava i smanjenje nadležnosti načelnika i gradonačelnika koji su se kandidovali na izborima dok su važila konkretna pravila kad je riječ o njihovim ingerencijama, bez prethodno organizovanih tematskih javnih rasprava u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, bilo direktno suprotno Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, a koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2002. godine kad je ova Povelja postala sastavni dio unutrašnjeg pravnog sistema i jedan od osnovnih izvora prava u oblasti lokalne samouprave – jedan je od zaključaka sjednice.

Prijetnje Banjaluci

Predsjedništvo PDP je osudilo prijetnje i uvrede koje je, zbog lošeg rezultata SNSD, Milorad Dodik uputio Banjaluci. 

– PDP neće dozvoliti nasrtaje na Banjaluku i zajedno sa svojim gradonačelnikom i budućom gradskom upravom oduprijeće se ovakvim sumanutim najavama – navode oni.

Takođe, osuđuju i kršenje izbornih  pravila tokom izbornog procesa u Doboju čime su, tvrde, izbori u ovom gradu potpuno kontaminirani i neregularni.

– PDP očekuje  poništavanje i ponavljanje izbornog procesa u Doboju uz punu primjenu izbornog zakona u kojem će svi politički subjekti imati jednaka prava u procesu praćenja izbornog procesa. Pozivamo nadležne institucije da identifikuju i najoštrije krivično sankcionišu sudionike pokušaja izborne prevare na ponovljenim izborima na biračkom mjestu Suhača u Novom Gradu kako bi se konačno poslala snažna poruka i zaustavili sve prisutniji slučajevi izbornih prevara sa ciljem prekrajanja izborne volje građana – navode u PDP.

O izjavama Nešića

Osvrnuli su se i na nedavne izjave predsjednika DNS, Nenada Nešića.

Pročitajte još

– Predsjedništvo PDP smatra neprihvatljivim i lošim izjave predsjednika DNS kojim se na neprimjeren način iznose nekorektne kvalifikacije o djelovanju PDP, rukovodstvu PDP i opozicionim partijama u predizbornom procesu. Ovakve izjave ne doprinose stvaranju povjerenja i nanose nepotrebnu štetu u odnosima političkih stranaka koje iskreno žele promjene u Republici Srpskoj i BiH – smatraju u PDP.

Ističu da je Predsjedništvo započelo analizu rezultata lokalnih izbora, odnosno rada svih gradskih i opštinskih odbora, te će uslijediti ozbiljne mjere i promjene strukture u mjestima gdje je ostvaren loš rezultat.