Svijet

"NEĆEMO ŠTEDJETI NAPOR” Fer i jednaka raspodjela vakcina i lijekova protiv korona virusa

Lideri 20 najvećih ekonomija svijeta obećali su danas da neće štedjeti truda da lijekovi protiv kovida 19, testovi i vakcina budu dostupni i fer podijeljeni svim ljudima.

"NEĆEMO ŠTEDJETI NAPOR” Fer i jednaka raspodjela vakcina i lijekova protiv korona virusa
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Pandemija virusa korona i mogućnosti nejednakog i nesigurnog ekonomskog oporavka bili su u centru dvodnevnog samita G20 u Saudijskoj Arabiji, koja će mjesto predsjedavajućeg G20 u decembru predati Italiji.

– Pandemija kovida 19 i njen neviđeni uticaj na izgubljene živote, sredstva za život i pogođene ekonomije, neuporediv je šok koji je otkrio ranjivosti u našoj spremnosti i odgovoru i podvukao naše zajedničke izazove – navodi se u završnom saopštenju nakon samita G20.

Zemlje G20 radiće na tome da zaštite živote, pruže podršku sa posebnim fokusom na najugroženije i vrate ekonomije na put obnavljanja rasta i zaštite i stvaranja radnih mjesta za sve.

Što se tiče vakcina, testova i tretmana, čelnici su poručili: “Nećemo štedjeti napor da obezbijedimo njihovu dostupnost i jednak pristup za sve ljude”.

Pročitajte još

Lideri G20 su istakli da se globalna privreda polako počela oporavljati zahvaljujući postepenom otvaranju nekih ekonomija, ali da oporavak nije izjednačen, već je veoma nesiguran i podložan različitim rizicima.

Ponovili su obećanje da će koristiti sve raspoložive alatke koliko god to bude potrebno radi zaštite života, radnih mjesta i dohodaka.

Lideri su usvojili plan kojim se produžava zamrzavanje servisiranja dugova za najsiromašnije zemlje do sredine 2021. godine i zajednički pristup za rješavanje problema sa dugom i kasnije.

Lideri G20 ohrabrili su privatne kreditore da učestvuju u ovoj inicijativi po određenim uslovima kada to od njih države zatraže.

Inicijativa G20 o ublažavanju dugovanja pomogla je u slučaju 46 zemalja u servisiranju dugovanja za 2020. godinu.

Ublažavanje i olakšavanje dugovanja za Afriku biće važna tema kada Italija bude predsjedavala G20 naredne godine.

U saopštenju je istaknut i značaj multilateralnih institucija i poziva se Međunarodni monetarni fond da nastavi da istražuje dodatne alatke koje bi izašle u susret članicama kako se kriza produbljuje.

Svjetska privreda ove godine bilježi oštar pad dok se primjenjuju mjere za obuzdavanje širenja pandemije virusa korona, što je značajno uticalo na transport, trgovinu i potražnju širom planete.