Kolumne

Nedostojan

Na čemu se bazira politika Mila Đukanovića i jednog dijela njegovih sljedbenika iz DPS, pitanje je koje su sebi mnogi postavili nakon divljanja na ulicama Cetinja. Odgovor je jednostavan – na mržnji!

Nedostojan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čovjek koji se početkom 90-ih godina nalazio u “timu”  Slobodana Miloševića vremenom se preobrazio u nekakvog, nazovimo ga demokratu, pa je na tom putu zalutao. Rezultat tog višedecenijskog bezuspješnog preobražaja bio je vidljiv proteklog vikenda na ulicama Cetinja.

Gubitak većine u parlamentu, prije godinu dana, teško je pao čovjeku koji više od tri decenije vlada u Podgorici, a mržnju i unezvjerenost nije mogao da sakrije ni prilikom obraćanja javnosti.

– Na Cetinju smo svjedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Samo čovjek bez dostojanstva sebi bi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirnih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir – bile su riječi Đukanovića nakon ustoličenja Joanikija.

Šta reći nakon ovakvih izjava predsjednika jedne suverene države?! Pa, jedini ko se obrukao je upravo Milo Đukanović. Ako jednog dana prestane da mrzi, možda i progleda i onda će vidjeti kakvu je on sramotu nanio svojoj Crnoj Gori i svim njenim građanima. U zemlji u kojoj je on predsjednik ustoličenje mitropolita je bilo moguće samo uz helikopter i pancire. BRUKA!

Zamislite sad, poštovani čitaoci, državu u kojoj se jedan vjerski ili crkveni velikodostojnik ne može ustoličiti, jer se tome protivi predsjednik države. Tužno i žalosno.

Nakon svega, postavlja se i pitanje čiji je Milo Đukanović predsjednik – svih građana ili samo jednog dijela?! Ako je suditi po dešavanjima proteklog vikenda, onda je jasno da je Cetinje uvod u kraj vladavine Đukanovića. Toga je on svjestan i zato, poput najvećeg očajnika, vuče poteze ravne samoubistvu. Vrijeme mu je očigledno isteklo, jer čovjek koji pljuje po svoj prošlosti nema budućnost, a Đukanović je sad upravo u toj fazi.

Na kraju, Vlada Crne Gore je pokazala svima kako se štiti država. Pokazao je premijer Zdravko Krivokapić sa svojim saradnicima kako vjera i dostojanstvo mogu da pobijede divljaštvo. Možda bi ovu formulu trebalo da preuzmu i najbliže komšije.

Prihvati notifikacije