Svijet

"NEHUMANA I NELEGITIMNA POLITIKA" Lavrov osudio američke sankcije protiv Kube

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je američke sankcije protiv Kube.

"NEHUMANA I NELEGITIMNA POLITIKA" Lavrov osudio američke sankcije protiv Kube
FOTO: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY/EPA

Snažno osuđujemo nehumanu i nelegitimnu politiku Vašingtona. Sve sankcije koje su uvedene Kubi zabranjuju prirodno i neotuđivo pravo ne samo Kubanaca već i Amerikanaca, što je apsolutno ilegalno i nije u skladu sa osnovnim principima Povelje UN – naglasio je Lavrov nakon susreta sa kubanskim ministrom spoljnih poslova Rikardom Kabrisasom u Moskvi.

Lavrov je istakao da je u uslovima pandemije važno da sve zemlje iskažu političku volju i viziju, da po strani ostave trgovinske ratove i sankcije te da se udruže u borbi protiv zajedničkog neprijatelja na osnovu međusobnog razumijevanja, solidarnosti i podrške.

Šef ruske diplomatije, da Vašington ponovo iskazuje svoju uvjerenost u sopstvenu “ekskluzivnost” i ojačava “antikubansku histeriju” zbog čega nastavlja sa pooštravanjem trgovinske, ekonomske i finansijske blokade Kube uprkos tome što je svijet osudio ove postupke što je bilo izraženo u nedavnom jednoglasno usvojenom glasanju o nacrtu rezolucije za deblokadu ostrva u Generalnoj skupštini UN.

On je napomenuo da je Rusija uvijek spremna da pruži neophodnu pomoć svom strateškom partneru i prijatelju – Kubi.

Prošle sedmice je američki predsjednik Donald Tramp najavio da će pooštriti regulative za odlazak državljana SAD na Kubi i uvoz roba sa tog karipskog ostrva.