Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEISKORIŠTENI POTENCIJAL 20 GODINA TEČE U KANALIZACIJU Ljekovita srebrenička voda s vrela Crni guber mogla bi početi sa radom ove godine

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ljekovite vode Gubera u Srebrenici su neiskorišteni potencijal koji više od 20 godina teče u kanalizaciju. Akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice kupilo je prije nekoliko godina staru banju i počela je izgradnja novih, modernih hotelsko-banjskih kapaciteta.

U novom je ruhu banja trebala početi s radom do kraja 2011. godine. Gradnja višemilionski vrijednog kompleksa u kojem bi trebalo biti zaposleno oko 350 Srebreničana već je godinama blokirana. Dok se vode sudski procesi o tome ko polaže pravo na koncesiju i eksploataciju, ljekovite vode teku u kanalizaciju, piše N1.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić vjeruje da će Banja Guber početi s radom tokom ove godine.

-Ono što me raduje, a što treba radovati i sve građane Srebrenice, jeste to da se ozbiljno zakotrljala priča oko Banje Guber. Dobili smo podršku Vlade RS-a. Oni su rekli da je 2019. godina banjskog turizma, i ulaganja u sve banje, pa tako i u Srebrenici- rekao je za Anadoliju Grujičić koji dodaje da su već poduzeti konkretni koraci kada je Banja Guber u pitanju:

-Skupština opštine Srebrenica je zadužila mene i moj kabinet da pripremimo određenu dokumentaciju koja će doprinijeti da sagledamo situaciju, i pronađemo najbolja rješenja. Ja sam već kontaktirao neke projektantske kuće koje bi nam predložile građevinska rješenja, i načine da zaobiđemo probleme koje imamo. U narednom periodu ću se sastati sa Radojicom Ratkovcem, da vidimo da li on želi da se uključi u cijelu priču. Ukoliko on ne bude želio, mi ćemo krenuti da rješavamo samostalno pitanje Banje Guber koje je najznačajnije za opštinu Srebrenica-

Zahvaljujući opštini Srebrenica i tokom ove godine biće nastavljeno eksperimentalno liječenje Guber vodom u okviru Doma zdravlja Srebrenica.

-Medicinski tim pomaže ljudima da se Guber vodom liječe od anemije, kožnih oboljenja, dijabetičnog stopala, Helicobacter pylori infekcije… Interesovanje je zaista veliko. Mnogo je ljudi koji imaju problem s anemijom, a koju uprkos raznim lijekovima nisu mogli izliječiti. Mi ćemo od marta krenuti sa intenzivnijem primanjem pacijenata u Domu zdravlja. Zbog zime, većina ih se za sada želi informisati šta od nalaza moraju ponijeti sa sobom u Srebrenicu kada budu dolazili- kazao je koordinator projekta Suljo Čakanović.

Građani Srebrenice se nadaju da će Banja Guber početi s radom, bar dio kapaciteta, jer bi to značilo nova radna mjesta.

-Banja ako bi počela raditi bila bi pokretač razvoja obzirom na kapacitete, mogućnosti i značaj, ali eto nažalost to naše blago još uvijek odlazi u kanalizaciju- istakao je Bernis Ademović.

-Ovdje u gradu, i Bošnjaci i Srbi, bi bili sretni da banja radi. Svi bi se radovali, jer svi banju smatraju za ‘dušu Srebrenice’. Možda nam proljeće donese nešto novo- pričao je Sejdalija Suljić.

Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, o čemu svjedoče i natpisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice. Prva detaljna analiza vode Crnog gubera izvršena je 1894. godine, i tada je proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta.

Od 1887. godine, u vrijeme austrougarske uprave, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i prodavana širom Evrope, ali i u Africi i Americi. Tokom 1898. godine, na svjetsko tržište izvezeno je 200.000, a rekordnih 236.544 flaša Guber – vode, izvezla je kompanija “Matoni” iz Beča 1901. godine. Godine 1951. zvanično je otvoreno Lječilište “Guber”. Guber voda s vrela Crni guber 1956. godine proglašena je lijekom.

U zimskim danima šetalište i izvorišta Gubera izgledaju lijepo i idilično.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO