Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Nejednakost

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Već duže vrijeme na listi najvećih poreskih dužnika nalazi se javni sektor, prije svega javne zdravstvene ustanove. Tako bolnice, po posljednjim podacima, duguju više od 140 miliona konvertibilnih maraka i računi im nisu blokirani.

S druge strane, vlasnik jedne cvjećare u Banjaluci požalio se da su mu radnju zatvorili na dvije sedmice jer nije izdao fiskalni račun.

Neko će reći da to nije pošteno i da se zakoni moraju primjenjivati jednako na sve, da se nekome tolerišu dugovi, a da se drugi odmah kažnjavaju.

Činjenica jeste da su javne zdravstvene ustanove od posebnog značaja zbog djelatnosti koje obavljaju. Međutim, činjenica je i to da se konačno mora naći model da zdravstvo više ne generiše obaveze i gubitke. Osnivač bolnica, Vlada RS, obavezala se da će to i uraditi u saradnji sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda.

Isto tako, mora se naći model po kojem će porez na nepokretnosti plaćati svako ko mora, a ne ovako – samo dobrovoljci. S razlogom vlada nezadovoljstvo onih koji su uredno prijavili imovinu i koji uredno plaćaju obaveze.

– Oni koji nisu prijavili imovinu, normalno koriste svoje nekretnine, a neki čak ostvaruju i prihode, a poreze ne plaćaju – požalio se jedan platiša poreza na nepokretnosti.

Suština cijele priče je u tome da svi treba da budemo jednaki pred zakonom, a što sada nismo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO