Svijet

"Nekada je bila zemlja reda i vrijednih ljudi" Orban uputio oštre kritike na račun NJEMAČKE POLITIKE, "pecnuo" i Ursulu Fon der Lajen

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je u petak Berlin, a prije sastanka sa kancelarom Olafom Šolcom u intervjuu je kritikovao njemačku imigracionu politiku.

Viktor Orban
FOTO: ZOLTAN MATHE/EPA

Njemačka danas ne izgleda kao prije 10 godina… ova Njemačka više nije Njemačka koju su nam naši djedovi i roditelji davali za primjer – rekao je Orban za mađarski državni radio Košut uoči sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Viktor Orban je objasnio da se nekada govorilo da je Njemačka „zemlja reda i vrijednih ljudi”.

Pročitajte još

Njemačka je danas šareni, promijenjeni multikulturalni svijet gdje migranti više nisu gosti – rekao je mađarski premijer, piše Jutarnji list.

On je dodao da je problem što „lijeva vlada” u Berlinu „masovno dijeli njemačke pasoše”.

Kritike i na račun Ursule Fon der Lajen

Ursula fon der Lajen
FOTO: VASSIL DONEV/EPA

Migranti više nisu gosti njemačkih domaćina, ali sada imaju svoje pravo – zaključio je Orban. Još jednom je ponovio da je 2015. donio pravu odluku kada izbjeglicama nije dozvolio da ostanu u Mađarskoj.

U istom intervjuu kritikovao je i kadrovske planove u Briselu koji ukazuju na reizbor Ursule fon der Lajen , koja je „proizvod koalicije za rat i migracije“, i optužio predsjednicu Evropske narodne partije, Manfred Veber , vodećih evropskih konzervativaca na desnici i pokušava da realizuje „Soroševe planove“.

Šolc i Orban zajedno na utakmici

Orban boravi u Berlinu povodom predsjedavanja Mađarske Evropskom unijom 1. jula.

Olaf šolc
FOTO: DENIS BALIBOUSE / POOL/EPA

Za razliku od običaja tokom radnih posjeta, poslije sastanka nije predviđena konferencija za novinare, a njemački mediji prenose da je otkazivanje sastanka sa medijima i izbjegavanje foto sesije “želja kancelarkinog kabineta”.

Šolc i Orban su ove nedjelje prisustvovali utakmici Njemačka-Mađarska na Evropskom prvenstvu u fudbalu, ali nisu sjedjeli jedan pored drugog.

Orban je jedan od najžešćih kritičara otvorene migracione politike njemačke vlade, posebno u vrijeme kancelarke Angele Merkel.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu