Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEKI GA JOŠ VOZE S PONOSOM Da li je propao pokušaj oživljavanja proizvodnje omiljenog bicikla bivše Juge

Biznis
Autor:

Foto: TJ/Screenshot Youtube

Prije dvije godine povratak kultnog bicikla „Poni“ popraćen je velikom medijskom pompom, ali je ta priča, čini se, završena.

BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke, a Gorenje koje je u to vrijeme računalo da će iskoristiti brend iz socijalizma, omiljen na prostoru bivše Jugoslavije, za pogon električnim motorom, navodno je pronašlo kupca za kompanju Gor kolesa, ali ne želi otkriti o kome je riječ. piše poslovni.hr.

Gorenje je kompaniju „Gor kolesa“ osnovalo sa 650 hiljada evra temeljnog kapitala, nakon što je kupilo kupilo brand Rog, podsjećaju Finance.

Gorenje je imalo 61,5 posto učešća u zajedničkoj kompaniji, dok je BTC imao 38,5 odsto kapitala. Krajem prošle godine pojavila se potreba za dokapitalizacijom, u čemu BTC nije učestvovao, tako da je kompanija u 100-postotnom vlasništvu Gorenja.

Prije toga, planirana je prodaja Ponija “s modernim karakteristikama” u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Međutim, prodaji nisu pomogle niti prodajne akcije velikih trgovaca poput Merkatora i Tuša, jer su mnogi već prilikom predstavljanja bicikla bili sumnjičavi zbog cijene od 329 evra za osnovni model, dok je najskuplja verzija stajala čak 789 eura.

I tu je uzrok neuspjeha, tvrde izvori ljubljanskog lista, jer na tržištu ima puno sličnih bicikla po znatno nižoj cijeni.

A koliko je uopšte proizvedeno Ponija iz Gorenja nisu htjeli odgovoriti.

Nikako do dobiti

Međutim, priznali su da su odustali od najavljenih rokova, tri do četiri godine, u kojima je kompanija trebala donositi dobit.

– Nije tačno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnju Ponoja, ona se i dalje odvija u ograničenoj mjeri – kažu iz Gorenja, potvrđujući informaciju o prodaji kompanije Gor kolesa, što je u skladu sa strateškom orijentacijom kompanije da se koncentrira na osnovnu djelatnost, proizvodnju i prodaju kućanskih uređaja.

Kompanija Gor kolesa za 2016. godinu, kada još nije proizvodila bicikle, prikazala je pet hiljada evra prihoda i 272 hiljada evra gubitka.

Prihod od prodaje dosegao je prošle godine 993 hiljade evra, a gubitak je iznosio 863 hiljade evra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO