Hronika

NEKOLIKO TEORIJA Blago, osveta ili pljačka, šta se krije iza MASAKRA kod Negotina?

Četvorostruko ubistvo u Jabukovcu koje je potreslo Srbiju još uvijek nije rasvjetljeno – nisu poznate ubice niti je jasan motiv zločina. Dok policija u okviru istrage razgovara sa građanima koji bi mogli biti povezani sa zločinom i prikuplja tragove, selom kruži nekoliko verzija priča koje se graniče sa filmskim scenarijima.

NEKOLIKO TEORIJA Blago, osveta ili pljačka, šta se krije iza MASAKRA kod Negotina?
Foto: RAS Srbija

U krvavom piru nepoznatog ubice (ili više njih) ubijeni su Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i njena ćerka Dragana (53). Tijela ubijenih pronađena su, kako se za sada pretpostavlja, dva dana nakon ubistva.

Do sada je poznato da je ubica ispalio ukupno 10 hitaca u porodicu, od čega je pet završilo u tijelu Raje Kazimirovića. Kako policija nije pronašla čaure, niti oružje kojim je počinjeno ubistvo, odmah je isključeno da je neko od članova porodice počinio ubistva pa izvršio samoubistvo.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Uprkos tome što je 15 ljudi razgovaralo sa policijom, i bilo podvrgnuto poligrafskom ispitivanju koje su svi do jednog prošli, osumnjičeni nije pronađen,

U međuvremenu, ovim malim mjestom u negotinskom kraju kruže nevjerovatne teorije o tome zato su Raja i njegova porodica pobijeni.

Ćup sa blagom

Dan ili dva nakon što su pronađena tijela ubijenih, novinarima su komšije ispričale da bi se iza zločina mogla kriti nevjerovatna priča o zakopanom blagu.

Kako kažu mještani, po mjestu kruži priča da je Raja ranije pronašao ćup sa zlatnim dukatima, a vijest o tome proširila se selom. Ipak, Raja navodno nije želio da troši novac, te je zbog toga živio skromno u kuću bez struje na kraju sela.

Ipak, mještani pričaju da ga je “odalo” to što ima više desetina grla ovaca, krava i druge stoke, a nedavno je za keš kupio traktor.

Svi su pričali da je Raja našao neke zakopane dukate. Međutim, živjeli su bijedno, kao da nemaju za hljeb. Imali su stoku, puštali je ljudima po livadama, svađali se, tužili. Imaju tri traktora, jedan su nedavno kupili za keš. Po tome se vidjelo da imaju para. Oblačili su se toliko sirotinjski da pomisliš da su prosjaci, a imali su na desetine grla ovaca, krava, svinja – kazale su ranije zabrinute komšije.

Da je čudno to što su živjeli na ivici bijede ispričao je još jedan komšija koji nije mogao da razumije Rajinu odluku da, “pored ćupa sa zlatnim dukatima, još uvijek nema struju”.

– Raja nije često napuštao salaš, rijetko ko ga je viđao u Jabukovcu. Uglavnom su spoljne poslove obavljali njegovi prijatelji, koji su radili kod njega. Po Jabukovcu kruže priče da su ubijeni zbog novca, ali mi je nezamislivo da neko može da puca u cijelu porodicu zbog materijalnih stvari. Pa koliko su oni mogli para da imaju da bi im neko ovo uradio? – pita se njihov komšija.

Pljačkaši ubili celu porodicu?

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih su došli reporteri Novosti, u kući su otkriveni tragovi premetačine. Zbog ovog otkrića sumnja se da je četvoročlana porodica ubijena iz koristoljublja, ali posao policije dodatno otežava to što je već dosta vremena prošlo od njihovog ubistva, pa i samog pronalaska tijela.

Istražitelji su otkrili i da su u zločinu korišćena dva oružja, pa postoje indicije da je i izvršilaca više, odnosno najmanje dvojica.

Sa druge strane, ostalo je nerazjašnjeno šta su lopovi tražili u kući bez struje i vode, koja je udaljena nekoliko kilometara od sela.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Mještani Jabukovca, kako kažu, danima žive u strahu da će ubica, ili više njih, pljačkajući “zakucati i na njihova vrata”.

Ubili ih profesionalci zbog zavade

Pošto Raju Kazimirovića cijelo selo poznaje po njegovoj prijekoj naravi i svadljivosti, postoje sumnje da se zavadio sa nekim, te da je taj iz osvete unajmio profesionalca koji ih je likvidirao.

U prilog toj tezi idu i činjenice da je likvidacija izvršena po ugledu na mafijaške, da ubica ili više njih nijednom nisu promašili, te da na licu mjesta nisu pronađene čaure zbog čega je još uvijek nejasno kojim oružjem su izvršena ubistva.

Takođe, Novosti su danas prenijele nezvanične informacije da krvi na traktoru, na trijemu i ispred kuće gdje su pronađena njihova beživotna tijela, nije bilo.