Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NEMA BESPLATNE KARTE U EU” U izvještaju Evropske komisije NI RIJEČI O BiH

Politika
Autor:

Foto: Sergey Dolzhenko/EPA

Komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han i visoka predstavnica za spoljnu politiku i sigurnost EU Federica Mogerini danas su u Strazburu kazali da su zemlje Zapadnog Balkana potvrdile evropsku perspektivu i da im predstoji daljnji rad na reformama, a tokom predstavljanja izvještaja nisu spomenuli Bosnu i Hercegovinu.

Evropska komisija danas je objavila Paket proširenja u kojem se procjenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU.

Johanes Han je kazao da se sada očekuje nova dinamika zemalja na putu ka članstvu u EU te da se ona osjeti svakog dana.

– Naša posvećenost je jasna. Region je sproveo reforme i modernizovao privredu. Od šest kandidata Crna Gora i Srbija su napredovale u pregovorima. Danas Komisija preporučuje da se otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom – navela je Mogerini, piše Kliks.

– Današnji izvještaj je presjek stanja. Svake godine ćemo imati ovakav izvještaj od proljeća 2019. godine. Velika stopa nezaposlenosti posebno među mladima je izvor zabrinutost – rekao je Han.

Komentarišući izvještaj o Makedoniji i Albaniji kazao je da se može vidjeti nešto što obećava.

– Obje države postigle mnogo u proteklih mjesecima i to treba uvažiti. Na Vijeću je da procijeni kvalitet dokumenata i da pređemo na novu fazu. Ovo je dobro urađen zadatak – kazao je Han.

Komesar za proširenje je poručio da nema besplatne karte u EU. Istakao je važnost ekonomske saradnje u svim oblastima i unapređenje poslovne klime.

– To je jasno naznačeno i rečeno u našoj strategiji. Cijeli proces se zasniva na radu i djelovanju. Ko je brz i ko radi na onome što se treba uraditi treba biti i nagrađen. Napredak zavisi na pojedinačnom napretku, ali i kvalitet je bitan – rekao je Han.

On je istakao da je istinski interes EU stvaranje stabilnosti i povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Komesar EU je pohvalio Tursku na davanju podrške za 3,5 miliona registriranih izbjeglica iz Sirije.

Ipak je istakao i kako se Turska sve više udaljava od Evropske unije, ali da je ona ključni susjed za saradnju te da su joj date određene preporuke.

– Evropska Unija će nastaviti pomagati Tursku u borbi sa tim izazovima – rekao je on.

Na pitanje novinara kako se izboriti sa visokim stepenom organizovanog kriminala i druge strukturalne reforme u Albaniji, ali i drugim zemljama, Mogerini je kazala da nema velikih i malih članica EU već 28 članica.

– Izvještaj je zasnovan na činjenicama. Preporuke za dalje unaprijeđenje su tu, ali govorimo i o rezultatima koje su postignuti. Putujem u četiri države večeras. Komunikaciju ću ostaviti za sastanke sa lokalnim medijima. Preduzeti koraci u pravom smjeru – izjavila je Mogerini.

Johanes Han je kazao da je trenutno većina članica protiv proširenja EU.

Jedan od ključnih uslova Evropske komisije bila je i normalizacija odnosa Srbije s Kosovom, a poznato je da je prije pet godina potpisan sporazum o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu što na neki način predstavlja institucionalnu zaštitu Srba.

Priština je prije nekoliko dana počela s provođenjem tog sporazuma, što je Mogerini ocijenila pozitivnim.

– Kada je riječ o dijalogu moram reći da sam optimista da Beograd i Priština mogu postići obavezujući dogovor, a to je sve u okviru paketa koji smo danas usvojili. Iako postoje poteškoće koje se ponavljaju možda upravo zbog toga perspektiva i mogućnost postizanja sporazuma postoji. Mislim da su obje strane i građani svjesni da je vrijeme da se ide naprijed i postavi bolja situacija za Prištinu i Beograd – rekla je Mogerini.

Takođe, sutra će šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark uručiti izvještaj BiH zvaničnicima o napretku za BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO