Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEMA ČEGA NEMA Prijedorčanin vlasnik muzeja koji je decenijama stvarao, sad ga LJUBOMORNO ČUVA

Regioni
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Prijedorčanin Zlatan Suljanović (59) vlasnik je mini muzeja u kojem nema čega nema – od predmeta iz vremena bivše Jugoslavije, raznoraznih dokumenata, na hiljade novčanica, znački “skojevki”, priznanja s radnih akcija, ali i ručno rađenih mlinova za kafu, najmanje desetak, starih pegli, postekija, fesova, starih džezvi, makaza kojim su gospođe nekad pravile lokne, saza … i ko zna čega još što decenijama skuplja i ljubomorno čuva.

Posebno i počasno mjesto u ovoj muzejskoj kolekciji, koju Zlatan uz pomoć kćerke svako malo usjaji i očisti od prašine i “odbrani” od paukova, zauzima i jedan stari džepni sat. Pripadao je Zlatanovom djedu Bajazitu, vlasniku prve automehaničarske radnje u Prijedoru. Sat i danas precizno radi kao i 1925. godine, kada ga je Bajazit kupio u Velikoj Gorici.

– Majka je dala taj sat mom tati, tako da je on bio kod nas u kući. Tek kasnije kada sam počeo skupljati te stare eksponate, uzeo sam djedov sat i stavio ga na počasno mjesto. On je i najvrjedniji u mojoj kolekciji – s neskrivenim ponosom priča Zlatan, koji pripada jednoj od najstarijih prijedorskih porodica.

Uspomenu na Bajazita čuva i njegov sin Eniz Suljanović (84). Priča nam da je njegov otac bio vlasnik prve automehaničarske radnje u Prijedoru.

Išao u Grac

– U Prijedoru su tada, te 1925, bila dva vozila, jedno doktora Mladena Stojanovića, a drugo Milutina Kovačevića, vlasnika prve benzinske pumpe. Moj otac išao je u Grac da ga nabavi, a poslije je auto kupio i sebi. Poslije su aute kupili i Henići, Pinteri, Kapetanovići, Rapići… – priča Eniz, koji se sjetno sjeća da je u jednom trenutku pet braće Suljanovića s ocem radilo u toj radioni koja je zatvorena daleke 1956. godine.

Ponude za prodaju

Zlatanu svakodnevno stižu ponude da nešto iz kolekcije proda. No, ne želi to.

– Kada bih nešto od toga prodao, to opet ne bih mogao nabaviti. Za sada ne mislim ništa prodavati, mada sam neke eksponate morao “izbaciti” vani, jer je mjesta u ovom prostoru sve manje – kaže Zlatan, piše avaz.ba.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO