Društvo

NEMA DIJELJENJA IGRAČAKA U Srbiji izdat čitav spisak MJERA ZA DECU i ponašanje u parkovima

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od Covid-19, koji je oformila Vlada Srbije, donio je čitav niz restriktivnih mjera koje su u petak stupile na snagu zbog masovnog širenja korona virusa u posljednjih nekoliko nedjelja. Osim svih mjera prevencije za suzbijanje epidemije, Institut za javno zdravlje za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” donio je preporuke kako se treba ponašati u parkovima i dječijim igralištima kako bismo na što efikasniji način zaštitili mališane i sebe.

NEMA DIJELJENJA IGRAČAKA U Srbiji izdat čitav spisak MJERA ZA DECU i ponašanje u parkovima
FOTO: FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

Ove mjere treba da ublaže transmisiju novog virusa i suzbiju epidemiju, a propisana je prevencija za svaku aktivnost gdje se građani najlakše mogu zaraziti. Većina preporuka Kriznog štaba do sada je važila u pojedinim gradovima u Srbiji koji su već uveli vanrednu situaciju zbog naglog širenja virusa korona, a ove mjere će sada važiti za cijelu teritoriju Srbije, piše Blic.

Na sajtu Instituta “Batut” stoji prvenstveno da djecu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mjesta stanovanja, jer na taj način se smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka.

Nema dijeljenja igračaka ni sokića

Generalne preporuke su da se na otvorenom drži distanca, a to u ovom konkretnom slučaju znači da bi trebalo da se djeca igraju u što manjim grupama do petoro djece. Ovo jedino ne važi ako djeca žive u istom domaćinstvu. Takođe, ono što će obradovati sve jedince koji su poznati po tome da ne vole da dijele svoje stvari je preporuka da se djeca igraju samo svojim igračkama kao i da nema dijeljenja hrane i pića. Takođe je napomenuto da se djeca igraju samo onim igračkama koje mogu da se peru ili dezinfikuju.

Dezinfekcija, dezinfekcija, dezinfekcija

U preporukama se apostrofira da je dezinfekcija ruka, osim održavanja distance, jedna od najbitnijih mjera. Tako se sugeriše roditeljima da uvijek kod sebe imaju dezinfekciono sredstvo koje je na bazi 70 odsto alkohola kojim će prskati površine sa kojima se dolazi u kontakt, ali i ručice mališana. Takođe po povratku kući neophodno je da dijete temeljno opere ruke.

Pričajte sa djecom o koroni

Kao posebna stavka izdvaja se i da bi roditelji odnosno staratelji trebalo da edukuju djecu o značaju pridržavanja ovih mjera. U preporukama se dodaje i da to treba uraditi kroz igru. Mališanima je važno objasniti da izbjegavaju grljenje, ljubljenje i sve druge prisne kontakte s ljudima, ali i da pored osnovnih higijenskih navika sada treba da upražnjavaju i neke dodatne.

Djeca do dvije godine ne nose maske

Djeca mlađa od dvije godine ne moraju da nose maske, dok mališani starosti od dvije do 10 godina bi trebalo da nose maske, ali bi to trebalo vremenski ograničiti na dva sata tako da izbjegavajte duže zadržavanje u parku ili igralištu. Takođe, roditelji i staratelji moraju biti u mogućnosti da stalno nadziru mališane dok nose maske. Preporuka Instituta “Batut” je i da roditelji ne vode djecu u kupovinu ako to nije neophodno.