Hronika

Nema dovoljno dokaza: Obustavljena istraga protiv muškarca koji je brutalno pretučen u policiji zbog navodne krađe

Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) u Širokom Brijegu obustavilo je istragu protiv Enesa Džinovića iz Sarajeva zbog teške krađe.

Nema dovoljno dokaza: Obustavljena istraga protiv muškarca koji je brutalno pretučen u policiji zbog navodne krađe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Istraga je obustavljena jer nije bilo dovoljno dokaza da je počinio krađu u mjestu Studen Vila kod Posušja.

Enes Džinović je u novembru prošle godine, zajedno s dvojicom prijatelja, bio privođen u Posušju, nakon čega je prebačen u Policijsku upravu Široki Brijeg, čije je pripadnike tada prijavio Odjelu za unutrašnju kontrolu MUP Zapadnohercegovačkog kantona da su ga brutalno tukli u službenim prostorijama.

– Obustavili su istragu protiv mene, tada sam na, pravdi Boga, pretučen, slomili su mi i rebra. Moj advokat i ja smo više puta zvali da provjerimo je li išta poduzeto protiv ovih policajaca. Još nismo dobili odgovor jesu li disciplinski odgovarali – kazao nam je Džinović.

Pročitajte još

Epilog policijske brutalnosti koju je preživio bili su brojni podlivi po tijelu, rukama i nogama, hematomi na glavi i napuknuće sedmog rebra, za šta posjeduje ljekarski nalaz, prenosi Avaz.

Odveden u bolnicu

U Široki Brijeg je 5. novembra, kako kaže, odveden jer u Posušju nije bilo mjesta.

– Doveden sam zavezanih ruku, na prvom spratu me dočekalo 12 ljudi, policajaca i civila. Kriminalistički inspektor mi je kazao: „Ovo ti je pet ljudi kojima su pokradene stvari iz kuća. I oni će te sad udarati zajedno sa mnom.“ Tu sam odmah dobio prvu turu batina. Četvorica su me tukla palicama, a policajci pendrecima, zalijevali su me vodom – ponovio je Džinović svoje iskustvo u PU Široki Brijeg.

Tek drugog dana odveden je u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje su mu utvrđene povrede.

Poslije je odveden i u kancelariju na ispitivanje, a potom je vraćen u hol, gdje je ponovo, kako tvrdi, bio brutalno pretučen. Jedan mu je mještanin, kako se prisjetio, nožem zarezao uvo.

Prihvati notifikacije