Politika

NEMA IZJEDNAČAVANJA VIJEĆA I DOMA NARODA Reakcije iz Republike Srpske na zaključke SDA

Ovlaštenja Vijeća naroda Srpske i Doma naroda Federacije BiH, ne mogu biti izjednačena jer je riječ o dvije sasvim različite institucije koje funcionišu na posve drugačiji način.

NEMA IZJEDNAČAVANJA VIJEĆA I DOMA NARODA Reakcije iz Republike Srpske na zaključke SDA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Stav je ovo delegata u Vijeću naroda Srpske na prekjučerašnji zaključak koji je usvojilo Predsjedništvo SDA, a u kojem se navodi da ovlaštenja navedene dvije institucije moraju biti izjednačena.

Delegati podsjećaju da je Vijeće naroda nametnuto od strane OHR, a svoju zakonodavnu vlast obavlja u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda. Pri tome ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata s Narodnom skupštinom Srpske, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata u NSRS radi utvrđivanja da li se izglasanim zakonom, propisom ili aktom ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

Uloga Vijeća naroda ne može se ocijeniti kao pretjerano važna u političkom i javnom životu, jer ne može sudbonosno uticati na bilo kakvu važnu odluku.

S druge strane, i Dom naroda FBiH je nametnut od strane OHR, ali ima nesrazmjerno veća ovlaštenja nego Vijeće naroda.

– Od izjednačavanja nema ništa, jer je to potpuno nemoguće – stav je delegata u Vijeću naroda i člana Predsjedništva NDP Vojislava Gligića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On pojašnjava da su obje institucije nametnute od strane OHR, s tim da je uloga Doma naroda mnogo veća od Vijeća naroda.

Pročitajte još

– Dom naroda je u principu drugi dom u Parlamentu FBiH. Vijeće naroda ne razmatra sve zakone niti ima funkciju drugog doma, već štiti nacionalni interes konstitutivnih naroda. Samo kada je povrijeđen vitalni nacionalni interes može da pokrene proceduru zaštite, koja je predviđena Ustavom. Izjednačiti Dom naroda i Vijeće naroda je nemoguća misija, odnosno ta inicijativa nije realna niti provodiva – ističe Gligić.

Delegat u Vijeću naroda i potpredsjednik DNS Ognjen Tadić ističe da je očito da Predsjedništvo SDA želi da problematizuje svako pojedinačno političko, ustavno, pravno, ekonomsko, socijalno i svako drugo pitanje koje dođe na njihov dnevni red.

– Samo tako se može objasniti da jedan do kraja doveden posao, koji je potpuno perfektan u ustavno-pravnom i političkom smislu, kao što je to učinjeno kada je u pitanju formiranje i djelovanje Vijeća naroda, sada neko bez ikakvog neposrednog povoda otvara kao neki novi problem – ističe Tadić.

Dodaje da SDA iz nekih potpuno sebičnih razloga želi da stvara haos oko sebe kako bi samo ta stranka izgledala kao red unutar tog haosa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da čine ogromnu grešku i da uznemiravaju, najviše, bošnjačko stanovništvo, te da do kraja frustriraju svaku mogućnost i svakog pojedinca koji bi htio odvijanje normalnog života u BiH – poručuje Tadić.

Tešanović: Nepotrebna tema

Delegat u Vijeću naroda i predsjednica Aktiva žena SNSD Nada Tešanović, takođe je stava da od izjednačavanja Doma naroda i Vijeća naroda nema ništa. Ona je poručila da ne treba ni otvarati diskusiju na tu temu.

– Vijeće naroda nije drugi dom, što bi očito SDA željela. Smiješno je uopšte diskutovati o toj temi, jer nema govora da će doći do izjednačavanja ovlaštenja – ističe Tešanovićeva.