Politika

"Nema mjesta za prijeteći ton" Britanski ambasador poručio da saradnja BiH sa NATO ne prejudicira članstvo

Nijedna zemlja na svijetu se ne može sama suočavati sa brojnim bezbjednosnim izazovima današnjice – od klimatskih promjena do pandemije, prekograničnog kriminala do sajber napada. Svima nam trebaju partneri i prijatelji.

"Nema mjesta za prijeteći ton" Britanski ambasador poručio da saradnja BiH sa NATO ne prejudicira članstvo
FOTO: FOTO: AMBASADA VELIKE BRITANIJE U BIH
Ambasador Metju Fild

Svima nam treba prilika da poboljšamo sebe putem saradnje. I to je ono što saradnja sa NATO-om nudi. A, odluka o prirodi tog odnosa zavisi od pojedinačnih suverenih zemalja, a ne spoljnih aktera. Nema mjesta za prijeteći ton, napisao je britanski ambasador u BiH Metju Fild u novom blogu na temu partnerstva NATO sa BiH.

Fild podsjeća da kontakt BiH sa NATO seže od konflikta devedesetih, uključujući i „vitalnu ulogu koju su savezne snage imale u održavanju mira koji je uslijedio nakon Dejtona“. Kako je zemlja pravila korake naprijed, a prisustvo međunarodnih snaga se smanjivalo, dodaje Fild, BiH je bila uspješna u uspostavljanju sopstvenih Oružanih snaga, a taj odnos je postao više partnerstvo.

– Podrška NATO tokom poplava 2014. godine je sjajan primjer saradnje u teškim vremenima potrebe. BiH je sada i sama počela slati svoje oružane i policijske snage u mirovne misije diljem svijeta, te se počela mijenjati od zemlje koja je uvozila, do one koja izvozi bezbjednost – napisao je ambasador.

Kako kaže, u skoro tri godine mandata britanskog ambasadora u BiH, posebno je ponosan na partnerski i prijateljski odnos sa Oružanim snagama BiH.

-Nisam se do sada susretao sa tako posvećenim pojedincima, profesionalcima koji se često moraju boriti sa nedostatkom resursa i političkim preprekama. Gostujući predstavnici BiH na vojnim akademijama u Ujedinjenom Kraljevstvu su često dobitnici naših najvećih priznanja za pojedinačnu izvrsnost. A, tokom ove najteže godine, oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva su podržale svoje BiH kolege sa zaštitnom opremom, izgradnjom medicinskih objekata, obukom i opremom – piše ambasador.

Pročitajte još

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava misiju generala Erika Folkestada, da savjetuje i pomaže reformu bezbjednosnog sektora, uključujući i putem britanskog vojnog osoblja u njegovom timu. Sa uspostavljenom Komisijom BiH za saradnju sa NATO, dodaje Fild, predstavnici BiH mogu odlučiti kako na najbolji način iskoristiti podršku generala Folkestada i 30 saveznika.

-Iako je rečeno mnogo puta ranije, ja ću još jednom podvući da saradnja sa NATO-om ne prejudicira bilo kakvo članstvo u budućnosti. Vrata NATO su otvorena novim članicama, što se moglo vidjeti nedavno sa Crnom Gorom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ali, samo BiH može odlučiti da li da uđe na ta vrata. Do tada, implementacija ovih reformi je cilj sama za sebe, posebno profesionalizacija i racionalizacija Oružanih snaga BiH. NATO put je takođe popločan implementacijom pozitivnih promjena u područjima koja uključuju transparentnost, ljudska prava, borbu protiv korupcije, pravosuđe, civilno društvo i okolinu. Oni koji su prošli taj put su svjedočili i ekonomskim prednostima koje uključuju veće povjerenje investitora – rekao je Fild.

FOTO: AMBASADA VELIKE BRITANIJE
FOTO: AMBASADA VELIKE BRITANIJE

On je na kraju bloga odgovorio na pitanje koji je britanski interes za NATO u ovom regionu?

-Prošle sedmice Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo svoj prvi Integralni pregled, kojim predstavlja svoje mjesto u svijetu dok se suočavamo sa neviđenim prijetnjama i izazovima. Ta vizija ostaje globalna, za „naciju koja rješava probleme i dijeli teret“. U sklopu NATO, ovo će imati praktičnu primjenu, nastavak naše vodeće uloge „jačanje Saveza borbom protiv prijetnji i obvezivanje naših resursa kolektivnoj bezbjednosti u Evro-atlantskom regionu“. Ukratko, Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da učestvuje i pravi razliku, zajedno sa NATO partnerima, na Zapadnom Balkanu i šire – zaključuje Metju Fild.

Podsjećamo, nakon što je nedavno formirana Komisija za saradnju BiH sa NATO, reagovalio su iz Ambasade Rusije u BiH. -U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine  i NATO, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak – saopštila je 18. marta Ambasada Rusije.

Prihvati notifikacije