Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEMA POSLA U rafinerijama nafte i ulja na čekanju 210 radnika

Biznis
Autor:

Foto privatna arhiva

Oko 210 radnika rafinerija nafte i ulja u Brodu i Modriči od 1. juna biće na čekanju, jer za njih trenutno nema posla i primaće 70 odsto plate.

Čekanja su posljedica havarije u Rafineriji nafte Brod iz oktobra prošle godine kada je izgorilo jedno postrojenje. Javno nije saopšten uzrok požara, obim i visina nastale štete; samo je rečeno da je remont Rafinerije započet u januaru ove godine. Tada se spekulisalo da će dio radnika ići na čekanje da bi se to na kraju i potvrdilo.

– Na sastanku sa rukovodstvom kompanije, odnosno sa predstavnikom ruskog „Zarubežnjefta“ krajem aprila nam je rečeno da su čekanja neminovna. Bilo je čak predviđeno da radnici primaju 50 odsto plate dok ne rade, ali su pristali na 70 odsto, jer postoji mogućnost da ljudi odu napolje i da neće imati ko da radi nakon remonta – kaže za Srpskainfo Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije ulja Modriča.

On navodi da će 160 radnika Rafinerije nafte i oko 50 radnika Rafinerije ulja biti na čekanju mjesec dana, ali vjeruje da će čekanja biti produžena sve dok traje remont.

– Oni radnici koji hoće da rade na remontu mogu da se prijave i imaće punu platu – kaže Tanasić.

Remont

U Rafineriji nafte Brod je na kraju prošle godine bilo zaposleno oko 900 radnika koji imaju prosječnu platu nešto veću od 1.000 maraka, dok je u Rafineriji ulja zaposleno oko 370 radnika sa prosječnom platom od oko 900 KM.

Tanasić objašnjava da dio radnika iz Rafinerije ulja ide na čekanje jer nova linija motornih ulja direktno zavisi od rada Rafinerije u kojoj je rađena sirovina.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nakon zvaničnog obavještenja o remontu, od kada je prošlo četiri mjeseca, u Rafineriji remont u punom smislu riječi nije počeo.

– Trenutno se radi na raščišćavanju terena. Znam da su utvrđeni kvarovi, šta treba popraviti i šta treba promijeniti – kaže Tanasić.

Dodaje da je zaposlenima rečeno da se očekuje da remont bude završen u januaru naredne godine.

– Moram da napomenem da, bez obzira na obustavu rada, radnici primaju redovne plate i da je u toku isplata regresa. Osim toga, imamo i stimulacije tri puta godišnje – kvartalno, polugodišnje i godišnje – naglašava Tanasić.

Tržište

Duško Bogdanić, analitičar iz oblasti energetike, za Srpskainfo ocjenjuje da je teško dati ocjenu kojim tempom ide remont u Rafineriji nafte u Brodu.

– Javno nije saopšten obim havarije, pa je nezahvalno to komentarisati. U svakom slučaju, sada se nove rafinerije nafte izgrade za manje od godinu dana – ističe Bogdanić i dodaje da je velika šeta što Rafinerija ne radi.

Bogdanić je za Srpskainfo u novembru prošle godine rekao da će se obustava rada u ovom postrojenju odraziti na poslovanje cijele privrede Bosne i Hercegovine, što se i obistinilo. Tako industrijska proizvodnja Republike Srpske cijelu godinu bilježi značajan pad, a uvoz nafte u BiH je znatno porastao.

– Moram odati priznanje vlasniku naftne industrije na modernizaciji proizvoda, ali se nisu dovoljno pozicionirali na tržištu Bosne i Hercegovine, koje nije osvojeno iako imaju sve preduslove za to – dodaje Bogdanić.

On navodi da nikako nafta koja se uvozi iz Rafinerije u Rijeci ne može biti jefitinija u BiH, jer se uvozi u terminal kod Ilijaša odakle se dalje distribuiše. Isto je s naftom koja dođe morem u Luku Ploče.

U Rafineriji nafte, koja je privatizovana 2007, radi gotovo trećina od ukupnog broja zaposlenih u opštini Brod.

Rast uvoza i pad izvoza

Značaj rada Rafinerije nafte Brod vidi se i u spoljnotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine. Tako je u prva četiri mjeseca prošle godine, kada je Rafinerija radila, uvoz nafte i naftnih derivata iznosio oko 311,2 miliona KM, a u prva četiri mjeseca ove godine je skočio na 455,3 miliona KM.

Izvoz nafte i naftnih derivata je u prva četiri meseca lani bio vrijedan oko 44,5 miliona maraka, a ove godine tek 14,1 milion maraka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO