Politika

“NEMA PRAVNOG OSNOVA” Bursaćeva poručila da visoki predstavnik ne može da nameće zakone

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da niti visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, niti bilo koji čovjek u toj ulozi, nema pravo da nameće zakone jer za to nema pravnog osnova.

“NEMA PRAVNOG OSNOVA” Bursaćeva poručila da visoki predstavnik ne može da nameće zakone
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Incko prijeteći kojekakvim odlukama nastavlja da bude dio problema u ovoj zemlji, a već dugo nije dio nikakvog rješenja, osim u pravcu ispunjenja određenih političkih zahtjeva bošnjačkih stranaka – rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da bi daleko bolje bilo da se Incko posveti zadacima koji će riješiti probleme u BiH, a ne da donosi odluke i nameće zakone koji će prouzrokovati probleme.

Pročitajte još

– Imajući na umu da je još prisutna ta institucija, čija je uloga pomoć u sprovođenju civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, bilo bi korisnije da se zalaže za istraživanje i objelodanjivanje pune istine o ratnim dešavanjima i zločinima, a koja uključuju mnoga stratišta srpskog naroda nikad procesuirana i nikad do sad kvalifikovana na pravi način – poručila je Bursaćeva.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ponovo je zaprijetio da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH ukoliko do 11. jula ne bude usvojen u parlamentu BiH.