Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nema proizvodnje bez finansijske podrške: Radnici “Aluminija” negoduju zbog sistematizacije

Društvo
Autor:

Foto: M. Smajkić/RAS Srbija

Kako će izgledati “prepakovani” “Aluminij” još niko ne zna. Radnici ugašenog mostarskog giganta nisu zadovoljni raspletom situacije, a za četvrtak je sazvana vanredna Skupština Sindikata koja će donijeti odluke o narednim svojim aktivnostima.

Nakon burnih sastanaka u petak sindikati namjeravaju da ćute do četvrtka i skupštine koja je sazvana radi “sagledavanja i analiziranja trenutne situacije te donošenja zaključaka i odluka po pitanju narednih sindikalnih aktivnosti”. Ovo je rekao Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika “Aluminija” dok je drugi sindikalista Stjepan Bevanda otvoreno protestovao nakon sastanka Nadzornog odbora u petak na kom se raspravljalo o novoj sistematizaciji “prepakovane” kompanije u kojoj je predviđeno više radnika u administraciji, nego u proizvodnji.

Kako je tada rečeno 235 administrativca vratila bi se na posao i samo 122 onih koji oblače radno odijelo.

– Pismeno smo uložili prigovor na sistematizaciju, mada je to neka realnost, da radi 359 ljudi, 458 dobiju otkaz i pravo na otpremninu, jer smatramo da su uprave ovdje mogle puno više uraditi. Neko je primao platu da vodi firmu, a sad se od nas traži da aminujemo ono što ne možemo – izjavio je Stjepan Bevanda, zamjenik predsjednika Skupštine Sindikata.

Nesrazmjeran broj radnika uočili su i neki članovi Nadzornog odbora, ali je uprava kasnijim saopštenjima probala sve to demantovati. Ipak, nova sistematizacija ostaće samo obično slovo na papiru ako ne dođe finansijska podrška, a ona se očekuje od Vlade FBiH. U još jednom saopštenju uprava “Aluminija” odredila se da po ranije planiranoj dinamici predstavljeni su i okvirni iznosi finansijskih sredstava potrebnih za pokretanje procesa proizvodnje, a kojima kompanija ne raspolaže.

– Treba posebno naglasiti da je 1. septembra bio okvirno i postavljen termin početka rada Livnice, ako se potrebna novčana sredstva obezbjede do 1. augusta. Nažalost, do danas “Aluminij” nije dobilo navedenu novčanu podršku te se proces pokretanja proizvodnje nije realizovao – rekli su.

Novčana podrška iz džepova poreskih obaveznika poslužila bi i za pokrivanje otpremnina radnika koji bi trebali postati tehnološki višak.

U danima koji su iza nas posebno se istakla javna zahvala uprave i Nadzornog odbora Draganu Čoviću u kojoj navode kako se “naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama” te kako je predsjednik HDZ i HNS “konkretno i nedvosmisleno stao iza svih radnika “Aluminija”.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO