Digitalna Srpska

Nemački sud donio presudu: Fejsbuk nelegalno brisao i gasio naloge

Vrhovni sud Njemačke presudio je danas da je Fejsbuk nelegalno skidao rasističke komentare i blokirao naloge autora, jer ta društvena mreža nije informisala korisnike (o gašenju) niti je dala razloge za tako nešto.

Nemački sud donio presudu: Fejsbuk nelegalno brisao i gasio naloge
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Današnja presuda Saveznog suda dodatno komplikuje burnu raspravu o “toksičnom dijalogu” na društvenim mrežama, u vreme dok se Njemačka sprema za opšte izbore u septembru, ocenio je Rojters.

Britanska agencija navodi da sve dodatno dobija na težini jer su komentari očigledno prekršili pravila Fejsbuka o govoru mržnje, koji je zabranjen u njemačkom zakonu ukoliko preti miru ili poziva na nasilje protiv manjinskih grupa.

U saopštenju na tri stranice, sud u Karlsrueu je naveo da je usluga na Fejsbuku koja podrazumeva brisanja komentara i blokiranja naloga zbog kršenja pravila “ništavna”.

Ovo je, dodaje se, zato što Fejsbuk ne preduzima ništa da informiše korisnika o uklanjanju uvredljivog komentara ni nakon uklanjanja, ili da upozori da će blokirati nalog, da ponudi razlog ili da pravo na žalbu.

Fejsbuk je naveo da će pogledati odluku kako bi osigurao da može da nastavi sa efikasnim uklanjanjem govora mržnje u Njemačkoj.

– Imamo nultu toleranciju prema govoru mržnje i posvećeni smo tome da ga uklonimo sa Fejsbuka – naveo je portparol kompanije.

Sporni komentar, koji je sud predočio, navodi da islamski migranti mogu nekažnjeno da ubijaju u Njemačkoj.

– Migranti mogu da ubijaju i siluju ovde i nikoga nije briga. Krajnje je vrijeme da se Kancelarija za zaštitu Ustava pobrine za ovo – pisalo je u komentaru, a odnosilo se na glavnu njemačku bezbjednosnu agenciju.

Prihvati notifikacije