Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BEZ PARA I SMJEŠTAJA, OČEKUJU POMOĆ U Njemačkoj boravi veliki broj Srba koji žele da IDU KUĆI

Društvo
Autor:

Foto: MARTIN DIVISEK/EPA

U Njemačkoj još boravi veliki broj srpskih državljana koji zbog pandemije korona virusa žele da se vrate u Srbiju, izjavila je ambasadorka Srbije u toj zemlji Snežana Janković.

Ona je podsjetila da je prošle nedjelje, 27. marta, organizovan humanitarni let za Srbiju sa 170 putnika iz cijele Njemačke, ali ističe da je u toj zemlji još ostao veliki broj srpskih državljana koji očekuju pomoć države.

– Ima još srpskih državljana koji nisu više u situaciji da ostanu ovdje, koji su se zatekli u Njemačkoj bez novca i smještaja i očekuju pomoć – rekla je Janković za Tanjug. Ona navodi da pored ambasade u Njemačkoj postoji i pet generalnih konzulata, koji prikupljaju podatke o srpskim državljanima koji bi se vratili u zemlju, a dodaje da se najviše prijavljuju Srbi iz Frankfurta, Minhena, Berlina, Hamburga i drugih većih gradova.

Govoreći o situaciji i atmosferi u Njemačkoj, Janković kaže da ta zemlja za sada ima više od 60.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i oko 500 preminulih.

– Stopa smrtnosti je još uvijek veoma niska, oko 0,7 odsto. Međutim, i dalje raste broj zaraženih svakodnevno, po 5.000 – 6.000, što je znak da još nismo na putu izlaska iz krize – navodi ona. Kako kaže, iako mnogi hvale njemački zdravstveni sistem, koji se zaista i pokazao kao veoma dobar tokom krize, i njemački ministar zdravlja Jens Špan i stručnjaci upozoravaju da se španski ili italijanski scenario još ne mogu isključiti.

Foto: FEHIM DEMIR/EPA

– Tako da su svi veoma oprezni – navela je ona. U prilog tome govori i činjenica da je vlada Njemačka danas produžila važnost mjera koje su preduzete prije nekoliko nedjelja do 20. aprila. Janković navodi da je Njemačka dosta rano preporučila svojim građanima da na minimum svedu društvene kontakte.

Kako kaže, vrlo brzo su otkazani svi veliki događaji, zatim sajmovi kojih u Njemačkoj ima nebrojeno mnogo, nakon čega su i događaji sa stotinu ili 50 učesnika takođe otkazani.

– Vrlo brzo su i svi individualni sastanci otkazani i prešlo se na telefoniranje. Nijemci se toga dosta dobro drže – navodi Janković. Ona podsjeća da je u Njemačkoj zabranjen izazak napolje u grupama većim od dvoje, osim ako nisu članovi porodice, da prodavnice, sem prehrambenih, ne rade, kao ni frizeri, zubari…

– Sve će to trajati najmanje do 20. aprila, koji je prvi datum kada se mjere mogu razmatrati – istakla je Janković.

Upitana o mjerama za oporavak privrede, ambasadorka kaze da je Njemačka veoma ozbiljno pristupila tom pitanju i da je uporedo sa formiranjem kriznog staba zaduženog za praćenje zdravstvene situacije formiran i krizni štab za praćenje privredne situacije i saniranja ekonomskih posljedica korona virusa.

Foto: FEHIM DEMIR/EPA

Ona ističe da je Njemačka izdvojila veliki paket pomoći privredi, da je pritekla u pomoć najvećem avioprevozniku Lufthanzi, te da je parlament usvojio odluku da će javni dug iznositi 156 milijardi evra. Od toga je 50 milijardi evra namijenjeno maloj privredi tako da mali privrednici sa, recimo, pet zaposlenih, mogu računati na pomoć od 9.000 evra u naredna tri mjeseca, privrednici sa više od 10 zaposlenih na pomoć od 15.000 evra… Janković, na pitanje da li se Nijemci usuđuju da prognoziraju kada će epidemija korona virusa biti završena, kaže da su prognoze oprečne.

– Neki misle da je moguće da se do 20. aprila makar malo ublaže mjere koje su donijete, a neki pak upozoravaju na to da još uvijek najstrašniji scenario ne možemo da isključimo. Sve ostaje otvoreno – kaže Janković.

Navodi i da je šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer danas iznijela prognozu da Njemačka može računati da je na dobrom putu ukoliko se udvostručenje broja zaraženih desi na period od 10 dana. Ukoliko se, pak, taj broj udvostručava u manjim intervalima, onda još predstoji mnogo posla – zaključuje Janković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO