Društvo

“NEMAMO ŠTA DA ČEKAMO” BiH bi zbog radioaktivnog odlagališta na Trgovskoj gori mogla pokrenuti tužbu u Hagu

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da postoji mogućnost da Predsjedništvo BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske u slučaju Trgovske gore pred Međunarodni sudom u Hagu.

“NEMAMO ŠTA DA ČEKAMO”  BiH bi zbog radioaktivnog odlagališta na Trgovskoj gori mogla pokrenuti tužbu u Hagu
FOTO: FOCKE STRANGMANN/EPA

On je pojasnio da, ukoliko ekspertski tim koji je formirao Savjet ministara BiH u slučaju “Trgovska gora” u svom izvještaju dokaže da je lokacija kasarne “Čerkezovac” neadekvatna za odlaganje radioaktivnog otpada i opasna po život, zdravlje i okolinu, postoji pravna osnova za ovakav potez.

Popović je napomenuo da se u tom slučaju BiH može pozvati na ESPO konvenciju iz 1991. godine o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontaktu, koja ima razrađen mehanizam šta u takvim slučajevima raditi.

– Ako neki prekogranični problem nije moguće riješiti diplomatskim putem, onda ostaju opcije međunarodna arbitraža ili tužba pred ovim sudom”, naveo je Popović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane “Krško” na lokaciji “Čerkezovac” na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

On je za “Glas Srpske” rekao da je prije takve odluke potrebno sačekati izvještaj i mišljenje eksperata.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ukoliko on bude negativan, onda bi bilo potrebno diplomatskim putem se obratiti vlastima u Hrvatskoj, da bi se vidjelo da li oni i dalje planiraju da ova lokacija bude pretvorena u odlagalište za radioaktivni otpad ili ne – rekao je Popović.

Ukoliko odgovor bude potvrdan, dodao je on, onda je jedini mehanizam tužba.

– Duboko sam uvjeren da Hrvatska neće pristati na arbitražu. Nemamo šta da čekamo, jer je ionako već dosta vremena izgubljeno i potrošeno zbog raznih političkih animoziteta – rekao je Popović.

Pročitajte još

Napominjući da neke od komisija i grupa, koje su formirane još prije četiri, pet godina, nisu uradile gotovo ništa, Popović je izrazio bojazan da bi BiH zbog toga mogla biti dovedena pred svršen čin.

– Zbog svega toga se bojim da ne budemo dovedeni pred svršen čin, da se jednog dana probudimo i vidimo da je Hrvatska na ovu lokaciju prevezla radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” ili nekih drugih evropskih zemlja – dodao je on.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, u hrvatskoj opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Potresi koji su danima drmali Hrvatsku dali su slučaju “Trgovska gora” novu dimenziju, a pogotovo jer se Petrinja kao epicentar zemljotresa nalazi samo četrdesetak kilometara od kasarne “Čerkezovac” i planirane lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada.

Prihvati notifikacije