Društvo

Nemamo više strpljenja: Bijes, nervoza, svađe u saobraćaju su sve učestalije

Polomljena vilica i povrijeđena ruka epilog je svađe između dva vozača u Srbiji čiji snimak je osvanuo na društvenim mrežama.

Nemamo više strpljenja: Bijes, nervoza, svađe u saobraćaju su sve učestalije
FOTO: SRPSKAINFO

U Tužilaštvu kažu da je ovakvih sukoba ranije bilo znatno manje. Šta pojačava bijes i nervozu u vožnji?

Ne zna se razlog zbog kog su se potukli, ali takve situacije u saobraćaju više nisu rijetkost. Sve češće i epilozi takvih svađa završavaju na sudu.

U Beogradu je, prema podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja, registrovano oko 750.000 vozila. Gužve su neizbježne, još ako se žuri, razloga za nervozu ima. Privatni, poslovni, ljubavni problemi, sve utiče. Sve to i dekoncentriše vozača.

Kada se posvađamo u saobraćaju, rizik od saobraćajne nezgode je 15 puta veći, pokazuju podaci Asocijacije za bezbjednost motociklista.

Pročitajte još

– Vi ste isključivo fokusirani na osobu sa kojom se svađate, prelazite neke metre i nemate fokus na primjer na pješačkom prelazu da može biti neko dijete ili da se neko prestrojava. Tada može biti opasna situacija, kaže Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbjednost motociklista, prenosi RTS.

U slučaju sudara, često su vozači i obračunaju. Prema krivičnom zakonu, to spada u nasilničko ponašanje. U Tužilaštvu kažu da je ovakvih sukoba ranije bilo znatno manje. Šta pojačava bijes i nervozu u vožnji?

-To može da bude impulsivnije reagovanje, niži prag tolerancije, zatim ako smo bolesni, umorni ili neispavani, a mogu da budu i uslovi u saobraćaju, koji u velikim gradovima podrazumijevaju jako velike gužve, kaže Jelena Mihajlović, psiholog.

Svađa oko parkinga

I traženje slobodnog mjesta za parkiranje utiče na vozače. Istraživanja stručnjaka su pokazala da vozač u Beogradu u toku jedne godine u prosjeku provede jedan i po dan tražeći parking. Početkom godine jedan muškarac je izboden nožem zbog svađe oko parkiranja.

– Na kraju se sve završi kada krene nervoza, kada krene svađa obično na jako loš način i tada biste sve dali da to vratite, međutim, najčešće nije moguće, kaže Vladimir Jevtić.

Često ne postoji ni strpljenje ni tolerancija za one koji su tek položili vozački ispit, nedostaje im saobraćajna kultura.

U sukobima učestvuju taksisti, vozači autobusa, pa i kontrolori. Bilo je i situacija kada vozača zadrže u pritvoru.

Posljednji u nizu sukoba koji se dogodio za vikend, kada je vozač većeg automobila prepriječio put vozaču manjeg i potom mu slomio vilicu, pokazuje i nešto drugo. U svakom slučaju, odmjeravanje snaga na ovaj način krivično je djelo za koje je određena kazna od jedne do tri godine zatvora.

Prihvati notifikacije