Svijet

"Nemaran pristup policije" Završen izvještaj o pucnjavi u školi u Teksasu

Prilikom odgovora na napad u školi u okrugu Juvalde, u kojoj je ubijena 21 osoba, došlo je do "sistemskih propusta" i donijete su „izuzetno loše odluke", navodi se u objavljenom preliminarnom izveštaju odbora Zastupničkog doma američke savezne države Teksas.

"Nemaran pristup policije" Završen izvještaj o pucnjavi u školi u Teksasu
FOTO: CBS EVENING NEWS /YOUTUBE/SCREENSHOUT

Preliminarni izvještaj je prvobitno dostavljen porodicama žrtava, a u njemu se detaljno opisuje “sveukupni nemaran pristup” policije na mjestu događaja, prenosi BBC.

Pročitajte još

Navodi se da je policija je čekala više od sat vremena ispred učionica prije nego što je ušla u njih.

Odbor vjeruje da je izvještaj od gotovo 80 stranica dosad najcjelovitiji prikaz onoga što se dogodilo tokom i poslije smrtonosnog napada i u njemu je iznet zaključak da se škola nije adekvatno pripremila za mogućnost da u nju uđe naoružani napadač, te da nije poštovala sigurnosne procedure.

Zbog nesprovođenja bezbednosnih mera napadač je verovatno ubio većinu svojih žrtava pre nego što je iko ko je mogao da ih zaštiti stigao u zgradu, stoji u izveštaju, prenosi BBC.

“Od otprilike 142 metka koje je napadač ispalio unutar zgrade, gotovo je sigurno da je više od 100 ispucao pre nego što je prvi policajac ušao”, navodi se u izveštaju, prenosi BBC.

Na dan masakra, 24. maja ove godine, u školi je bilo 376 službenika raznih bezbednosnih agencija, a osamnaestogodišnji napadač ubio je 19 dece i dvoje učitelja.

Video koji su prošle nedelje objavile novine “Ostin ameriken-stejtsmen” pokazuje kako se policija skrivala u hodniku 77 minuta pre nego što je ušla u dve spojene učionice i razmenila vatru sa napadačem.

Vlasti su u maju saopštile da su izbezumljena deca u učionicama zvala policiju najmanje šest puta dok su policajci čekali u hodniku, navodi BBC.

Prihvati notifikacije